Volledig scherm
De Berg en Dalse gemeenteraad kent elf partijen: een vergadering lijkt wel eens een Poolse landdag. © DG

Eén lokale partij is nog stap te ver voor de Berg en Dalse politiek

GROEBEEK - Van zes naar één lokale politieke partij is voor de Berg en Dalse politiek een stap te ver gebleken. Vandaar dat nu de variant (twee keer) van-drie-naar-één wordt onderzocht.  

De zes lokale partijen die in de Berg en Dalse gemeenteraad zitten, zullen niet samengaan om als één lijst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen het pluche te bestormen. In plaats daarvan wordt nu gekeken of er twee lokale partijen kunnen komen.

In de ene partij zouden de Groesbeekse lokalen (GVP, VOLG en SG) onderdak kunnen vinden: aan de andere kant van de heuvelrug onderzoeken nu Voor Berg en Dal (uit Beek), Polderbreed (geworteld in Ooij) en GJS (met Millingen als thuisbasis) of ze samen door een politieke deur kunnen.

Versplintering

Eind vorig jaar startten de zes lokale partijen een gespreksronde om de versplintering in de Berg en Dalse gemeenteraad tegen te gaan.  In de Berg en Dalse gemeenteraad zijn elf partijen vertegenwoordigd. De landelijke partijen CDA (4 zetels), GroenLinks (3), D66 (1), VVD (1) en PvdA (1) en nog eens zes lokale partijen: Polderbreed (3 zetels),  GJS (2), Voor Berg en Dal (2), GVP (2), Sociaal Groesbeek (2) en VOLG (2). 

Samen hebben de lokale partijen dertien zetels: de landelijke partijen hebben er samen tien. In het dagelijks bestuur van de gemeente (college van B en W) tekent zich die verhouding niet af: de landelijke partijen leveren twee wethouders (CDA en GroenLinks) en de lokalen ook (GVP en Polderbreed). ,,Maar als je als één front opereert, heb je meer in de melk te brokkelen”, zei Alex ten Westeneind (GJS) toen in deze krant.

Quote

Samen kunnen we een kwaliteits­slag maken

Ellen van Broekhoven, Voor Berg en Dal

Inmiddels is gebleken dat de verschillen te groot zijn om tot één lokale partij te komen. ,,Daar is geen draagvlak voor", zegt Ria Barber van Polderbreed. ,,We gaan nu met de partijen uit Beek en de polder kijken hoe ver we  kunnen komen.” Volgens Wiebo Kersten van Sociaal Groesbeek speelde de vrees voor verlies aan herkenbaarheid een rol bij het afketsen van de fusiebesprekingen. 

Je blijft klein

,,Er is onvoldoende belangstelling om tot één partij te komen", concludeert Ellen van Broekhoven ( Voor Berg en Dal). ,,Maar er is een sterke behoefte om niet zo klein te blijven. Want Beek stemt op Beek en Millingen op Millingen.”

,,Je blijft dus klein, hoeveel moeite je ook doet. Maar het is te veel werk voor kleine fracties. Ik heb het afgelopen jaar 80 formele bijeenkomsten gehad en wie weet hoeveel informele gesprekken. De landelijke partijen zijn eerder al gefuseerd: het CDA van Millingen, Ubbergen en Groesbeek bijvoorbeeld gingen op in het CDA Berg en Dal. Nu wij nog. Ik heb daar echt zin in. Dan kunnen we een kwaliteitsslag en een vuist maken."

Nijmegen e.o.