Een moment voor het vergeten communistisch verzet
GROESBEEK - Lange tijd werd het verzet door communisten in Nederland tijdens en voor de bezetting door Duitsland niet erkend. Reden voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek om er vandaag extra aandacht aan te besteden met het symposium De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal.
Delen per e-mail
Het uitverkochte evenement sloot aan bij de gelijknamige tijdelijke expositie die begin mei werd geopend.
Bijzondere eregast was Max van den Berg (niet te verwarren met de gelijknamige PvdA-politicus uit Groningen). Hij maakte als 14-jarige communist van dichtbij de Februaristaking mee, de grootschalige verzets- en protestactie in 1941 tegen de Duitse bezetter en de Jodenvervolging.
“Ik herinner me nog goed hoe de arbeiders van de glasblazerij waar ik ook werkte het IJ in Amsterdam overstaken om zich bij de protesten te voegen”, vertelde de nu 91-jarige Van den Berg in het openingswoord. Zelf zat hij als communist ook in het verzet, en hielp mensen die bij zijn ouders thuis zaten ondergedoken.
In de vergetelheid
Het museum presenteerde vanmiddag een panel van vier historici die dieper in de verhalen van het communistisch verzet doken. Bijvoorbeeld acties in Groningen, Deventer en zelfs Spanje tijdens de burgeroorlog daar.
Voor veel mensen was deze geschiedenis nieuwe informatie, zegt museumconservator Rense Havinga. “Door de Koude Oorlog is de houding tegenover het communisme veranderd. Ook hun bijdragen aan het verzet raakten in de vergetelheid.”
Geheel onterecht, bleek ook uit de lezingen van de panelleden en reacties uit het publiek. Communisten ondersteunden zelfs al vóór de bezetting in Nederland het verzet tegen fascisme in Duitsland. Ook ontwikkelden ze een netwerk aan onderduikadressen. “Een schande dat er nog nooit excuus is gemaakt voor het niet erkennen van deze acties”, vond panellid Ruud Weijdeveld.
Alert zijn
Bezoeker Paul Verhoeven (65) uit Beek vond het symposium wel een beetje ‘een eigen feestje’. Een flink deel van het publiek bestond ook uit voormalige leden van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Verhoeven hoopte op wat meer discussie in het panel, maar kwam vooral langs voor het verhaal ‘van het eerste uur’ van Van den Berg.
“Ik denk dat we in onze huidige samenleving ook weer naar een clash toeleven met ons consumptiedrang en types als Erdoğan, Trump en Kim Jong-un. We moeten alert zijn op dat soort zaken. Vóór de Tweede Wereldoorlog had de gewone burger waarschijnlijk ook geen idee dat het zo ver zou komen.”
De tentoonstelling over de rol van de communisten rond de oorlogsjaren is nog tot en met eind oktober dit jaar in het museum te zien.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gelderse Simone en Erik emotioneren tv-kijkend Nederland met schilderijen van Frits Spits
OOIJ / DE STEEG - Twee Gelderse schilders hebben zaterdag talloze tv-kijkers ontroerd met hun werken van Frits Spits. Dat blijkt uit lovende social media-reacties op een uitzending van Sterren op het Doek waarin Erik van de Beek (Ooij) en Simone Balhuizen (De Steeg) de radiogrootheid portretteerden. Spits nam het werk van Balhuizen uiteindelijk mee naar huis: ,,Het ontroert me.” -
PREMIUM
‘Onveilige’ basisschool heeft dringend facelift nodig maar wacht al jaren op Berg en Dal
DE HORST - De bouwkundige staat is onvoldoende. De veiligheid matig. Om goed onderwijs te geven is het ‘enorm behelpen’ op de basisschool in De Horst, stelt het bestuur. Een grondige opknapbeurt zou nodig zijn. Maar de school wacht al bijna 2,5 jaar op groen licht van de gemeente. -
PREMIUM2
Verzet tegen chippen van oude paarden: ‘Laat Pepper toch met rust’
GROESBEEK - ,,Laat Pepper toch met rust”. Die oproep doet Eva Scholten (46) uit Nijmegen. Per 21 april aanstaande moet als gevolg van nieuwe Europese regelgeving alle paarden en pony’s geregistreerd zijn met een registratiechip in de hals. Zonder chip mag het paard niet vervoerd worden en ook niet geslacht worden als de tijd daar is. -
PREMIUM
Nieuw bord dat steeds op andere plekken opduikt, net zoals het wild dat plots de weg kan oversteken
MOLENHOEK/GROESBEEK - Wie vanuit Molenhoek naar Groesbeek rijdt, komt op de gemeentegrens van Berg en Dal een opvallend verkeersbord tegen. Chauffeurs kunnen er maar beter voorzichtig rijden, want de kans dat ze met een wild dier in aanrijding komen is behoorlijk groot, is de waarschuwing. Alleen al in 2020 ging het veertig keer mis, zo valt te lezen. -
PREMIUM2
‘Ooij aan de Waal’: nieuwe wijk met meer dan 100 huizen op terrein van legerdump Reomie
OOIJ - Minimaal honderdvijftig woningen. Horeca? Een museum? Nu het terrein van legerdump Reomie voor miljoenen verkocht is, lijkt de komst van een grote woonwijk langs de Ooijse dijk dichtbij. ‘Ooij aan de Waal’ moet helpen de woningnood in Berg en Dal te ledigen.
-
Chemische lucht in Zeeman Groesbeek; brandweer in actie
GROESBEEK – De Zeeman in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue is donderdagmiddag ontruimd. Er is een chemische lucht geroken en zowel personeel als klanten hadden daar last van. -
PREMIUM
Eigen huurders eerst, maar Berg en Dal wil regels toewijzing niet aanpassen
GROESBEEK - Een kwart van de huurwoningen in Berg en Dal die vrijkomen, moet naar eigen inwoners gaan. Dat wil de gemeente Berg en Dal. Nu wordt nog maar 18,4 procent toegewezen aan de eigen inwoners. Maar de gemeente wil niet de toewijzingsregels aanpassen. Ze zet in op meer bouwen. -
PREMIUMColumn Thé de Pruus
Ineens is ie er weer: de grens
En ineens was ie daar weer. De grens. Ruim dertig jaar weggeweest en in een vloek en een zucht werd er weer een scheidslijn getrokken tussen Nederland en Duitsland. Tussen u en mij.
1 reactie
Fred