In de vaste collectie van het museum bevindt zich deze wassen pop van een zwarte bevrijder.
Volledig scherm
In de vaste collectie van het museum bevindt zich deze wassen pop van een zwarte bevrijder. © Theo Peeters

Een op de tien bevrijders was zwart, maar na de oorlog was er de ‘grote verdwijntruc’

GROESBEEK - ,,Als we aan onze bevrijders denken, dan denken we aan witte soldaten. Maar een op de tien was zwart. Na de oorlog verdwenen ze snel uit het geheugen tijdens de ‘grote verdwijntruc’. In oorlogsfilms over WOII komen zwarte soldaten bijvoorbeeld vrijwel niet voor. Deze expositie is bedoeld om ze weer zichtbaar te maken.” 

Dat zei Marga Altena, een van de samenstellers van de reizende expositie Zwarte Bevrijders, die maandag in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek geopend werd. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur met Nederlandse roots, gaf acte de présence. 

De zwarte soldaten werden vooral ingezet voor ondersteunende diensten. Uitzonderingen waren er ook: de tanks die Venlo bevrijdden, hadden een zwarte bemanning. Zodat de kinderen in Venlo, aldus een krant uit die dagen die op de expositie te zien is, niet snapten waar Sinterklaas bleef. ‘Er bleven maar Zwarte Pieten komen’. 

De bescheiden expositie - tapijten met afbeeldingen, gebruiksvoorwerpen en een striproman - blijft in Groesbeek tot en met 25 november, maar in de vaste collectie van het museum bevinden zich wassen poppen: eentje van een zwarte bevrijder. 

Ambassadeur Pete Hoekstra (l) met museumdirecteur Wiel Lenders.
Volledig scherm
Ambassadeur Pete Hoekstra (l) met museumdirecteur Wiel Lenders. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.