Volledig scherm
De opening werd verricht door de voorzitter van de energie coöperatie Energierijck mevrouw Caroline de Greeff. Zij was trots dat het eerste dak klaar is namens de coöperatie. © Joop Verstraaten

Eerste coöperatieve zonnepanelenproject in Berg en Dal van start

BERG EN DAL – Woensdagmiddag vond de opening plaats van het eerste coöperatieve zonnepanelenproject van Berg en Dal bij zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. 

Op het dak van De Lubert – dat gerealiseerd is door de firma Holland gaat duurzaam uit Wijchen - liggen momenteel 130 zonnepanelen, vertelt Caroline de Greeff. Zij is de voorzitter van de energie coöperatie Energierijck. 

Wethouder Annelies Visser is blij met het burgerinitiatief: ,,dit is een nieuwe bron van duurzaamheid.” Alle 749 zonnepanelen zijn inmiddels verkocht liet zij weten. Ook wethouder Nelson Verheul ( duurzaamheid ) was een zichtbaar tevreden man. ,,Dit project loopt al vanaf 2015 en is gerealiseerd door allemaal vrijwilligers en ik ben blij met dit initiatief. Hierdoor wordt het draagvlak steeds breder gedragen",  aldus wethouder Verheul. 

Genoeg elektriciteit voor 70 huishoudens

De gemeente Berg en Dal heeft twee daken ter beschikking gesteld van zwembad De Lubert (130 panelen) en de gemeentewerf (240 panelen). Bij dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal komen 179 panelen te liggen en bij de biologische zuivelboerderij Groenhouten in Leuth komen 200 panelen. 

Al deze 749 zonnepanelen gaan gezamenlijk energie leveren aan maar liefst 70 huishoudens voor jaarlijks 200.000 kWh, ter vergelijking een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks gemiddeld 3.000 kWu. Via Energierijck kunnen bedrijven en inwoners uit de gemeente Berg en Dal investeren in zonnepanelen op andermans dak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.