Volledig scherm
Vrijdag werden de eerste vier markeringen onthuld in de Vrijheidsmuseum in Groesbeek. © PR

Eerste markering Liberation wandelroute van Londen naar Berlijn bij Groesbeek

GROESBEEK/NIJMEGEN - Groesbeek is een van de eerste plekken aan de nieuwe Liberation wandelroute tussen Londen en Berlijn, die een speciale markering heeft gekregen. De ‘Vector of Memory’ is geplaatst bij het Vrijheidsmuseum.

De route ‘Liberation Route hiking trail’ volgt het spoor van de geallieerde soldaten die in 1944 en 1945 vanuit Zuid-Engeland streden voor de bevrijding van Europa. Op tientallen plekken langs het 3000 kilometer lange traject komen de markeringen ‘Vectors of Memory’ die zijn ontworpen door de Pools- Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden. 

Duitse en Amerikaanse oorlogsbegraafplaats

Sinds vrijdag zijn de eerste vier markeringen op de route een feit. Behalve bij het Groesbeekse Vrijheidsmuseum zijn er ‘Vectors’ geplaatst op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselstein, op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en bij het museum Bevrijdende Vleugels in Best. Het gaat om plaquettes die aan een muur worden bevestigd. 

Op een later moment komen er nog monumentale ‘Vectors of Memory’, 3,5 meter hoog en in de vorm van een kompas, op plekken die van bijzonder grote betekenis waren voor de strijd. Plekken die hiervoor in aanmerking komen, zijn volgens de organisatie de stranden van Normandië waar D-Day plaatshad, maar ook de regio Arnhem-Nijmegen, waar hevig is gevochten. 

Amerikaanse scholieren

De plaatsing van de markeringen gebeurde in aanwezigheid van generaal buiten dienst Wesley Clark, oud-Opperbevelhebber van de NAVO en ambassadeur van de ‘Liberation Route hiking trail’. Ook reist er een groep  Amerikaanse scholieren mee, die zijn uitgenodigd door de stichting Liberation Route Europe om kennis te  maken met de geschiedenis van de bevrijding van Europa. 

Het gezelschap loopt zaterdag nog de Sunset March in Nijmegen en gaat een krans leggen bij het monument ‘De Oversteek’ om de Amerikaanse soldaten te gedenken die hier in 1944 zijn gevallen.

De wandelroute Liberation Route hiking trail wordt in mei 2020 geopend, als het 75 jaar geleden is dat Europa werd bevrijd. 

  1. Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezinnen

    Kinderhulp Bosnië probeert arme kinderen niet teleur te stellen: dringend behoefte aan gastgezin­nen

    Jaarlijks komen enkele tientallen Bosnische kinderen uit arme gezinnen een paar weken op vakantie in deze regio. Het wordt echter steeds lastiger gastgezinnen te vinden. Maar de bus vanuit Bosnië gaat rijden, hoe dan ook. Er kunnen 42 kinderen in, die zijn ook al geselecteerd door de vrijwilligers van de stichting Kinderhulp Bosnië. Het is alleen de vraag of een deel van die kinderen teleurgesteld moet worden omdat er in de regio niet voldoende gastgezinnen te vinden zijn.

Nijmegen e.o.