Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Elf koopwoningen zonder gas in Leuths nieuwe wijk

LEUTH - Leuth krijgt er elf huizen bij. Zij maken deel uit van het nieuwe wijkje Kalfsheuvel. Daar staan al vijftien sociale huurwoningen. De elf huizen die het geheel completeren, zijn koopwoningen. Ze worden niet op het gasnet aangesloten. 

Het gaat om drie vrijstaande huizen en acht twee-onder-een-kapwoningen. Volgens Michel van Wijk van Oosterhout Ontwikkeling gaat de verkoop over acht weken van start. ,,Dan weten we ook wat ze gaan kosten."

In principe gaat de bouw van de nieuwe huizen in oktober dit jaar van start. Er is echter een voorwaarde: er moeten er dan wel minimaal zeven verkocht zijn. Lukt dat en kan de bouw beginnen, dan zijn de huizen waarschijnlijk halverwege komend jaar klaar.

Levensloopbestendig

Volgens Van Wijk gaat het om eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen. Afhankelijk van de vraag die straks op de aannemer af komt, kan er gewisseld worden. Het plan nu is vijf eengezinswoningen en zes levensloopbestendige huizen te bouwen, maar dat kan dus nog aangepast worden. Dat zou het geval kunnen zijn wanneer de vraag naar levensbestendige woningen groter is dan die naar 'gewone' huizen.

Het plan is op 5 februari door de gemeenteraad vastgesteld. Het ligt nu zes weken ter inzage voor inspraak. De nieuwe woningen worden verwarmd worden met luchtwarmtepompen.

Geluidsscherm

En waar er in eerste instantie van uit is gegaan dat er tussen de nabijgelegen tennisbaan en het wijkje een geluidsscherm van 3,5 meter nodig was om geluidshinder van de baan te weren, blijkt nu dat een scherm van 2 meter voldoende is. Bij de eerste metingen zijn per abuis onjuiste gegevens gebruikt. Met een scherm van 2 meter 'kan voor de bewoners van de nieuwe wijk ook in de tuin een aanvaardbaar woon- en leefklimaat worden gegarandeerd'.

Het plan bevat regels ter bescherming van de landschappelijk waardevolle elementen en de archeologische waarden. Zo zijn voor de vleermuizen belangrijke bomen specifiek beschermd.

Verder geldt er een parkeernorm van twee parkeerplaatsen per woning, waarvan minimaal één op eigen terrein.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.