Volledig scherm
PREMIUM
Leuth/Nederland: Lily en Fried Frederix, van Leuyhstr. 6, LeuthDgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Elke zomer vakantie in de eigen achtertuin: ‘Leven als Godfried in Persingen’

Ik blijf thuisGaan we straks reizen of leggen we een tuin aan? Daar hadden Lily en Fried Frederix uit Persingen het over toen hun kinderen het huis uit gingen. Het werd een tuin en daarvoor kochten ze een huis met 2 hectare grond in de Ooijpolder.

Ik blijf thuis

Hele volksstammen trekken in de zomer naar verre streken. Anderen blijven thuis. Noodgedwongen of omdat ze niet anders willen. In deze serie laten we thuisblijvers aan het woord. Vandaag aflevering 1: Fried en Lily Frederix uit Persingen.

Dat was vijftien jaar geleden. Ze zijn inmiddels gepensioneerd en hun tuin is uitgegroeid tot een paradijs. Met een boomgaard en een moestuin. Verder naar achter een siertuin, bloemrijke weilanden waar paardjes lopen en dan een grassentuin: ronde borders vol grassen en bloeiende vaste planten, een vijver en een prieel. Hoewel het terrein beschut is, zijn er doorkijkjes naar het landschap.

Het is zo’n mooie plek dat je niet eens weg wil. Sterker nog: tuinliefhebbers uit de hele wereld komen naar Persingen. Volgende week een delegatie uit Oostenrijk, eerder dit jaar waren er al mensen uit Siberië en Korea. Een Amerikaans gezelschap voor tuinreizen komt elk jaar terug. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.