V.l.n.r. Arnoud Boonstra, Colin Reinders en Roland Boschman, brouwen nu nog aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Ze vertrekken niet naar de Horst.
Volledig scherm
V.l.n.r. Arnoud Boonstra, Colin Reinders en Roland Boschman, brouwen nu nog aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Ze vertrekken niet naar de Horst. © Theo Peeters

Er komt geen bierbrouwerij naar kerk De Horst

DE HORST - Er komt geen bierbrouwerij in de leegstaande katholieke kerk in het Groesbeekse kerkdorp De Horst.

De procedure waarmee de kerkdeuren geopend zouden worden, neemt wat de drie brouwers van brouwerij d’n Drul/Stollenberg zo veel tijd in beslag, dat langer wachten zeker financieel niet verantwoord is. Brouwer Colin Reinders: ,,De brouwinstallatie in d'n Drul in Groesbeek is verkocht en wordt uiterlijk februari opgehaald. Onze nieuwe installatie komt in april. Die nog maanden ongebruikt laten staan, kunnen we niet maken. Niet voor onze klanten en financieel niet.’’

Monument

De kerk in De Horst is een gemeentelijk monument. De ODRN, die allerlei procedures uitvoert voor gemeenten in de regio, heeft het Gelders Genootschap gevraagd onder welke voorwaarden er een brouwerij in de kerk gevestigd mag worden. Niet alleen duurt die procedure langer dan gepland, ook lijkt het Gelders Genootschap te hechten aan het behoud van een stenen vloer in de kerk. Voor de brouwers onacceptabel, omdat die vloer nooit kan voldoen aan eisen die bijvoorbeeld de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit stelt.

Formeel kan de gemeente Berg en Dal een advies naast zich neerleggen en alsnog toestemming geven voor het vestigen van de brouwerij. ,,Maar", zei wethouder Nelson Verheul gisteren desgevraagd, ,,Wat we ook beslissen, we doen dat pas als er een advies is. Zouden we nu al akkoord gaan en iemand maakt straks met dat advies van het genootschap in de hand bezwaar, dan staan we bij de rechter bijzonder zwak. Bij een besluit willen we inhoudelijke argumenten hebben. Hoezeer we ook betreuren dat het nu niet anders is, want we vinden het een prachtig initiatief van de brouwers waar we als college helemaal achter staan.” Voor Reinders is deze uitspraak kraakhelder: ,,Dan kiezen we voor plan B. We kunnen terecht op een andere locatie. Minder mooi gelegen, maar daar gaan we dan wel voor.” Hij wil nog niet zeggen waar dat is. 

Brouwerij d'n Drul/Stollenberg is een samenwerking tussen Roland Boschman en Arnoud Boonstra en Colin Reinders (beiden van brouwerij Stollenberg). De huidige brouwerij zit aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Deze week liet Roland Boschman tijdens een informatiebijeenkomst in de Horst al weten dat de komst van de brouwerij aan een zijden draadje hangt. 

Quote

Wat we ook beslissen, we doen dat pas als er een advies is

Nelson Verheul, wethouder gemeente Berg en Dal

Eisen

Boschman zei toen ook al dat aan de hand van de eisen zoals het Gelders Genootschap die lijkt te stellen, ‘een normale bedrijfsvoering niet mogelijk is’. Deze eisen en extra onderzoeken ‘kosten ons handenvol geld. Dat kunnen we allemaal niet betalen. We zijn nu al 20.000 euro kwijt en we hebben nog niets.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.