Volledig scherm
Willie Kamps wijst de scheuren in zijn woning aan. Archieffoto. © Theo Peeters

Expert houdt rug recht: verzakking Groesbeekse huis komt door wateroverlast

ARNHEM/BERG EN DAL - De verzakking van de woning van Willie Kamps aan de Bosstraat in Groesbeek is wel degelijk een gevolg van de wateroverlast die ontstaat na een hevige regenbui. Het riool kan de hoeveelheid water dan niet verwerken. 

Dat stelde een expert deze week voor de rechtbank in Arnhem. Daar stonden voor de vijfde keer de gemeente Berg en Dal en Willie Kamps tegenover elkaar. Dit maal stond de rapportage van bureau Movaris centraal dat bij en vooral ónder de woning van Kamps onderzoek had gedaan.

Kamps stelt de gemeente verantwoordelijk voor de overlast en de schade die hij ondervindt door een gebrekkige rioolafvoer. Bij elke stevige regenbui schiet het rioolputdeksel voor zijn huis omhoog als gevolg van het regenwater dat zich daaronder ophoopt. Gevolg daar weer van: zijn kelder stroomt vol, de garage is slechts met lieslaarzen te betreden, maar veel ingrijpender zijn de verzakking van zijn woning en de scheuren die in de muren ontstaan. De gemeente erkent de problemen, maar sluit niet uit dat er andere oorzaken zijn. Daarom gelastte de rechter begin vorig jaar een onderzoek door geotechnische experts.

Rapport

Over de conclusies in het rapport werd een onderzoeker stevig aan de tand gevoeld. Probleem was vooral dat het eindrapport nogal afweek van het conceptrapport. Daarin waren na kritiek van de gemeente, aldus de onderzoekers, talrijke passages gewist omdat de onderzoekers verder waren gegaan dan de onderzoeksvraag strikt luidde. Met name hadden ze zich alleen ‘verweking van de ondergrond’ moeten richten, maar de onderzoekers bekeken ook andersoortige vervormingen. 

Aan het eind van de zitting bleef de expert bij de belangrijkste bevinding: „Door de wateroverlast vindt er een verandering in de ondergrond plaats en daardoor treedt er een verzakking van het huis op. Als de gemeente zegt dat er meer oorzaken mogelijk zijn, laat ze het dan maar zeggen, maar ik kan ze niet verzinnen.”

Scheuren

Daartegenover stelde de gemeente dat in één uur tijd de grondwaterspiegel ter plekke onmogelijk kon stijgen van min tweeënhalve meter tot maaiveldhoogte. De expert beaamde dat zoiets onwaarschijnlijk was, maar benadrukte het belang van nader onderzoek. „Meneer woont aan het afvoerputje van de gemeente”, stelde hij, „Al het regenwater stroomt langs zijn huis. Door de aanhoudende verzakking zouden de scheuren steeds groter kunnen worden en wordt de woning instabiel.” 

Na afloop van de hoorzitting stuurde rechter de twee partijen de gang op om tot een oplossing te komen. Dat leidde niet tot onmiddellijk resultaat, maar de partijen spraken af om volgende week een tweede poging te wagen. De pijn ligt vooral op het financiële vlak: de herstelkosten voor de schade zijn volgens Kamps al opgelopen tot 45.000 euro, nog afgezien van de waardevermindering van zijn woning. De gemeente ziet zich gesteld voor uitgaven om de rioolafvoer ter plekke te vervangen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.