Volledig scherm
Bijschrift: Ilse van der Hogen bij de plek waar zich 210.000 jaar geleden een klimaatverandering manifesteerde. Het ijs kwam tot hier en duwde de grond voor zich uit. Zo ontstond - hier op de achtergrond te zien - de heuvelrug. Foto Paul Rapp © Paul Rapp

Fakenieuws uit Beek over Al Gore wordt echt nieuws

BEEK - Het begon als fakenieuws, maar begint nu toch een beetje echt nieuws te worden. Ilse van der Hogen (18) uit Beek zit in het laatste jaar van de Vrije School in Nijmegen en is  voor school bezig met een project over fakenieuws. ,,Hoe gaat dat met fakenieuws: wat gebeurt dan?”, zegt Ilse. 

Ze maakte een website en ging aan de slag op de sociale media. Het idee: op 19 mei is er een congres in Berg en Dal en daar komt Al Gore,  van 1993 tot 2001 de 45e vicepresident van de Verenigde Staten maar tegenwoordig vooral bekend als milieu-activist, spreken. 

Niet waar toch? Nou, hij is wel gevraagd en zijn secretariaat heeft op het mailtje gereageerd: ‘Heel goed dat je je hiermee bezig houdt. Het zal agendatechnisch lastig zijn om deze datum in de agenda van Al Gore - hij steunt je idee - te krijgen, maar we zullen kijken of hij je facebookpagina kan liken’.  ,,Dan krijg je ineens hééél veel’aandacht", glundert Ilse. 

Positief

,,Ik wilde dit project - nepnieuws is negatief - een positieve lading meegeven. Omdat hier 210.000 jaar geleden al een klimaatverandering inzette. De ijstijd was voorbij. De heuvelrug hier in Berg en Dal getuigt daar nog van; het ijs kwam tot hier. Wat toen kan, kunnen we nu weer doen. We kunnen nu weer een klimaatverandering bewerkstelligen. En jongeren kunnen daar ook een bijdrage aan leveren. Eet minder vlees, pak vaker de fiets. Dat soort dingen.” 

Inmiddels stromen de enthousiaste reacties binnen. ,,We gaan nu toch maar voor 19 mei een congresje organiseren", zegt vader JanWillem van der Hogen. ,,Niks groots, maar speciaal op de jeugd gericht. Met een wandeling op de heuvelrug en aansluitend een lezing ergens in een zaal. Ik kwam René ten Bos (hoogleraar en denker des vaderlands, ThM) tegen en die zei enthousiast: 'Je mag mij ook vragen’. En er zijn meer mensen die willen helpen.” Ilse: ,,Je kunt wat doen aan het klimaat, maar begin bij jezelf.”

Quote

Dan krijg je ineens heel veel aandacht

Ilse van der Hogen, Scholiere Vrije School
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kringloopwinkel Groesbeek steun en toeverlaat van de voedselbank
    PREMIUM

    Kringloop­win­kel Groesbeek steun en toeverlaat van de voedsel­bank

    GROESBEEK - De economie groeit, maar niet voor iedereen. De kringloopwinkel in Groesbeek trekt steeds meer klanten en nog steeds doen zo'n 100 gezinnen een beroep op de voedselbank. Op een gemiddelde zaterdag trekt de kringloopwinkel aan de Industrieweg in Groesbeek tegenwoordig tussen de 400 en 500 kopende bezoekers. Een fikse groei, want toen de Kringloop in 2012 van start ging, waren dat er tussen de 100 en de 200.

Nijmegen e.o.