Volledig scherm
Ria Derks betreedt het Paleis van Justitie in Arnhem. © Foto: Bert Beelen

Familie Derks betwist claim van de gemeente op sportpark Achilles’29

GROESBEEK - De advocaat van de familie Derks betwist de claim van de gemeente Berg en Dal op een eventuele meerwaarde van sportpark De Heikant aan de Cranenburgsestraat.  

De gemeente stuurde de familie Derks onlangs een brief om de gemeentelijke investeringen (subsidies) in dat sportpark veilig te stellen.  Immers, de gemeente heeft de afgelopen jaren bijna een miljoen in het sportpark gestoken, onder meer voor kleedkamers en een kunstgrasveld. Daardoor is er, aldus de gemeente, meerwaarde ontstaan. 'Wij willen onze aanspraken op die meerwaarde met deze brief veilig stellen', aldus de gemeente.

Geen grond

Quote

Naar inzicht van cliënten is er geen grond aanwezig op basis van de publiek­rech­te­lijk bevoegdhe­den van de gemeente

Marieke van Schie, advocaat familie Derks

Hoe komt de gemeente tot die claim?, zo wil de advocaat - ook in een brief - van de familie Derks nu weten.  Formeel: ‘Het is cliënten (familie Derks) niet duidelijk welke bevoegdheden hiertoe worden aangewend. Naar inzicht van cliënten is er geen grond aanwezig op basis van de publiekrechtelijk bevoegdheden van de gemeente.’

Afgelopen vrijdag kruiste de familie Derks de degens al met de RKSV Achilles ‘29 tijdens een kort geding in Arnhem. De familie - decennialang het boegbeeld van Achilles maar op een zijspoor beland - eist dat de vereniging vertrekt van De Heikant en er al helemaal niet op 14 december het 90-jarig jubileum viert. Zij wil het sportcomplex zelf gaan gebruiken voor sport- en spelactiviteiten. Deze week wordt de uitspraak verwacht van de rechter. Overigens: Achilles traint en speelt al enkele weken bij dorpsgenoot Germania.

Tegelijkertijd dus is de strijd met de gemeente ontbrand over de centjes die de gemeente in het voetbal aan De Heikant heeft gestopt.  Want als Achilles er zou moeten vertrekken van de rechter, dan blijven de door de gemeente betaalde kleedkamers en het kunstgrasveld - waar de familie sport- en spelactiviteiten wil gaan organiseren -  daar wel achter. De familie Derks stelt zich op het standpunt dat kleedkamers en kunstgrasveld (juridisch: door natrekking) nu van haar zijn.

Niet verweten

De advocaat van de familie, Marieke van Schie,  maakt ook opmerkingen over de 'houding van het gemeentebestuur tegenover mijn cliënten.’ ‘Het kan cliënten niet verweten worden dat er onbehoorlijk met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Indien uw college meent dat er onbehoorlijk met gemeenschapsgeld is omgegaan, dient u zich tot Achilles '29 en de Stichting Accommodatie Achilles ‘29 (die werd failliet verklaard, ThM) te wenden.’  Saillant detail: ten tijde van de subsidieverstrekkingen zaten leden van de familie Derks nog in het bestuur van zowel Achilles '29 als de STAA.

Nijmegen e.o.