Onder meer van deze poort krijgt DDP een sleutel.
Volledig scherm
Onder meer van deze poort krijgt DDP een sleutel. © Koen Verheijden

Familie Derks verliest kort geding en moet sleutels van poorten sportcomplex De Heikant aan buurbedrijf geven

ARNHEM - De familie Derks moet het bedrijf DDP (Dutch Dairy Products) sleutels geven van twee poorten op het sportcomplex aan de Groesbeekse Cranenburgsestraat, waar tot voor kort Achilles '29 haar thuis had. Dat heeft de rechter in Arnhem beslist in het kort geding dat DDP aanspande.

Rechter mr. K. van Vlimmeren-van Ommen verbindt hieraan een dwangsom van 2500 euro per poort per dag met een maximum van twee keer 100.000 euro.

De familie Derks sloot de poorten af tijdens het hoogoplopende conflict met de voetbabclub Achilles '29. Die traint en speelt inmiddels bij dorpsgenoot Germania. Daardoor kon ook DDP het sportcomplex niet op. DDP heeft echter recht van overpad om vanaf de Cranenburgsestraat over het sportcomplex naar zijn daar achter liggende kippenfarm te komen. 

Quote

De eis van DDP dat de poorten helemaal weg moeten, gaat de rechter te ver

Rechter

DDP (het bedrijf van Booking.com miljonair Kees Koolen) wil in die leegstaande legfarm een melkfabriek beginnen en eiste toegang over het sportcomplex. Weliswaar loopt er ook een weg achterom (Dennenkamp) maar DDP hecht aan het recht op overpad. ,,We moeten bij ons bedrijf kunnen: stel dat onze andere route er door wegwerkzaamheden uit ligt”, aldus een zegsman twee weken geleden tijdens de zitting. DDP betoogde voorts dat in het kader van de verkeerskundige beoordeling(door de gemeente, ThM) van de ontwikkeling van de melkfabriek de beschikbaarheid van de route over het sportcomplex een belangrijke rol speelt. 

Proceskosten

De familie Derks moet nu de weg 'vrij maken en houden door alle aanwezige obstakels te verwijderen en verwijderd te houden en aan DDP passende sleutels te verstrekken van de (hang)sloten die aan de poorten bevestigd zijn’, aldus het vonnis. Ook wordt de familie veroordeeld in de proceskosten van DDP, een bedrag van dik 1700 euro.

Tijdens de zitting betoogde de advocaat van de familie Derks dat het recht van overpad in een grijs verleden was afgegeven (overigens aan een familielid), omdat er toen geen andere weg naar de legfarm was. Die weg (Dennenkamp) is er nu wel en dus zou het recht van overpad geschrapt kunnen worden. Rechter Van Vlimmeren wees er tijdens de zitting al op dat een kort geding daarvoor niet de geschikte procedure is. In haar vonnis bevestigt ze dat: ‘De familie Derks is voor een oordeel op dit punt aangewezen op een bodemprocedure tegen DDP’.

Ook de stelling van de advocaat van de familie Derks dat alleen fietsers en voetgangers van het recht van overpad gebruik zouden mogen maken, snijdt volgens de rechter geen hout. ‘Aangenomen wordt dat destijds in aanmerking is genomen dat gemotoriseerd verkeer over deze route van en naar het pluimveebedrijf zou moeten kunnen rijden. Dit maakt het voorshands niet aannemelijk dat de erfdienstbaarheid zich beperkt tot niet-gemotoriseerd verkeer (voetgangers en fietsers).’

Afsluiten

De eis van DDP - overigens ter zitting al ingetrokken - dat de poorten helemaal weg moeten, gaat de rechter te ver. Eigenaren mogen hun terrein wel met een poort afsluiten, maar  moeten dan wel permanent een sleutel afgeven aan degene die het recht van overpad heeft.

Nijmegen e.o.