Volledig scherm
Burgemeester Slinkman bracht een kopie van de trouwacte mee. © Joop Verstraaten

Frans was bang dat een Amsterdammer met Bets aan de haal zou gaan

HEILIG LANDSTICHTING – Het was woensdag 63 jaar geleden dat Frans Geertsen (86) en Bets van der Zanden (85) elkaar voor het eerst ontmoetten op de vergadering van ‘Dit is Leven’ van de katholieke jongerenorganisatie in Nijmegen. Frans liet al direct een oogje vallen op Bets maar durfde toentertijd haar niet daarover aan te spreken. 

Bets ging in betrekking in Amsterdam en kwam alleen in het weekend naar Nijmegen. Frans trok de stoute schoenen aan en stond haar op een gegeven moment op te wachten op het station in Nijmegen. Hij was bang dat er een Amsterdammer met Bets aan de haal zou gaan en dat wist hij op die manier te voorkomen. Na drie jaar verkering trouwden ze. 

Frans werkte na zijn diensttijd bij Philips en stond op de lijst van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zou een woning krijgen aan de Lucaslaan in Heilig Landstichting maar dat ging op het laatste moment niet door: omdat hij op de verkeerde lijst stond, kregen ze te horen van  de toenmalige gemeentesecretaris. 

Het stel ging inwonen bij de ouders van Frans aan de Nijmeegsebaan. Later woonden ze in het Herwendaal in Groesbeek en nu al weer ruim 50 jaar in de ouderlijke woning aan de Nijmeegsebaan. Het paar heeft vier kinderen gekregen, een dochter en drie zoons, en vier kleinkinderen. Bets heeft totdat ze kinderen kregen gewerkt als secretaresse bij de Radboud in Nijmegen. Voor hun vele vrijwilligerswerk zijn beide Koninklijk onderscheiden.

Vierdaagse

Frans werd in 2009 Ridder in de Orde van Orange Nassau en Bets werd in 2014 Lid in de Orde van Oranje Nassau. Bets was de eerste gastvrouw van het Gelders Orkest ( bij haar afscheid kreeg zij een levenslang abonnement ) en verrichtte bij Terminale Zorg als vrijwilligster nachtdiensten. Frans was voorzitter van de Nederlandse Vereniging van reserve officieren, jaren actief bij de Sociale Netwerk Club en is 10 jaar hoofd protocol van de Vierdaagse geweest die hij overigens al zo’n 40 jaar zelf meegelopen heeft. 

Ook heeft hij er mede voor gezorgd dat Heilig Landstichting voor hotel Rozenhof een historisch paneel heeft gekregen. Dat paneel is helaas met carnaval door onverlaten uit het frame getrapt. 

Burgemeester Slinkman heeft woensdagmiddag een bezoek aan het Diamanten paar gebracht vergezeld van de trouwacte uit 1959 en uiteraard bloemen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.