Veel mensen schroefden deze winter hun gasverbruik terug.
Volledig scherm
PREMIUM
Veel mensen schroefden deze winter hun gasverbruik terug. © ANP / ANP

Gasprijs daalt, maar is het slim om een vast contract af te sluiten? Dit zegt de expert

De jaarnota’s die consumenten momenteel van energiebedrijven krijgen, vallen in veel gevallen gunstig uit. Mensen blijken in het afgelopen jaar minder gas en stroom te hebben verbruikt dan waar hun betaalde voorschotbedragen op gebaseerd waren.

32 reacties

 • H. Jager

  2 maanden geleden
  Kees proficiat met je enorme boost € 2000 retour, per maand, betaald 12 x € 75,00 = € 900 Deze kosten die € 900,00 zijn netwekkosten Btw + milieutoeslag zorg dat je zo snel mogelijk via accu opslag buiten de meter komt ,wist je dat de staat dan 12.000.000 woningen= 12.000.000x € 900 = 108 miljard + 80 miljoen mis lopen !! Het is jou van harte gegund ,maar bij eigen voorzieningen buiten de meter om zijn de gevolgen voor de overheid enorm ,waar gaan ze dit geld halen , bij de gewone man?
 • Kas van Dam

  2 maanden geleden
  Net de jaarafrekening gehad. Wat een jaar!! Ik moest 75 euro per maand betalen, lager mocht niet. Nu krijg ik 2000 euro van ze terug! Dat is nogal de moeite. Afgelopen jaar dus bijna 100 euro per maand verdiend op m'n energie dankzij de hoge stroomtarieven en zonnepanelen. En nog eens 390 euro kado gekregen van de overheid. Voelt wel wat onjuist, maar eerlijk is eerlijk: kan het geld wel héél goed gebruiken!
 • H. Jager

  2 maanden geleden
  Hallo marthijn een veehouder verkoopt zijn melk van de koeien, toch ook niet direct aan de consumenten, maakt geen reclame voor de melk, je kunt niet direct bij de boer melk kopen i.vm. de hygiene wet,maar hij levert melk wel aan bij de zuivel giganten ,met contracten en uiteindelijk aan de supermarkten , en toch is een veehouder Ondernemer ,Maar wetgeving zoals jij omschrijft zal het verschil wel maken, dat de fiscus deze vraag anders uitlegt verbaasd mij ,maar ja die verbazen mij wel vaker !
 • Marthijn Everts

  2 maanden geleden
  @h.jager Je verkoopt de stroom niet aan consumenten en hebt met deze consumenten geen overeenkomst om dit te doen. Je bent niet actief reclame aan het maken voor je stroom en consumenten kunnen ook niet bij jou aankloppen om stroom te kopen: je bent geen ondernemer. Wel verkoop je je stroom dat je over hebt. Daar heb je namelijk een overeenkomst met je eigen energieleverancier en daar zijn regels voor vastgelegd in onder andere de energiewet: je hebt geen inkomsten voor de inkomstenbelasting.
 • H. Jager

  3 maanden geleden
  @jaGerritsen ik begrijp je opmerking, maar mijn vraag is moet ik inkomstenbelasting betalen over mijn eigen opgewekte stroom ik heb een bron van inkomsten ,met de huidige intact houding van de saldering hoef ik toch geen inkomstenbelasting te betalen ?Maar na de afschaffing saldering is de situatie anders ,ik heb deze vraag voorgelegd bij fiscalisten van de belastingdienst er dient eerst een wetswijziging te komen, anders is het dokken en IB betalen resultaten overige werkzaamheden box 3 !
 1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?