Chefkok Serge Posthumus is samen met collega Paul Mûskus zijn bezig een asperge menu te maken wat mensen in deze coronatijd kunnen bestellen en afhalen bij de Wolfsberg. Op de achtergrond eigenaar Ben Wijnhoven.
Volledig scherm
Chefkok Serge Posthumus is samen met collega Paul Mûskus zijn bezig een asperge menu te maken wat mensen in deze coronatijd kunnen bestellen en afhalen bij de Wolfsberg. Op de achtergrond eigenaar Ben Wijnhoven. © Theo Peeters

Geen 3.000 gasten op je Koningsfeest, dan maar klussen

GROESBEEK - Het kostte een slapeloze nacht, maar het Koningsfeest bij de Wolfsberg naar juli, dat durfde Ben Wijnhoven ook niet aan. Dan maar een jaar opschuiven. De 3.000 gasten krijgen dan wel precies hetzelfde programma voorgeschoteld.

 ,,Dat is het voordeel van er écht op tijd bij zijn. Het was geen probleem om de artiesten die we gepland hadden om te boeken naar de nieuwe datum”, zegt Ben Wijnhoven, eigenaar van hotel/restaurant De Wolfsberg dat naast zijn culinaire naam de afgelopen jaren ook een reputatie heeft opgebouwd met festivals.

Bijna uitverkocht

,,Zuur is het wel natuurlijk. En dat is zacht uitgedrukt. De verkoop liep goed, we waren zo goed als uitverkocht. Die kaartjes blijven gewoon geldig, maar de omzet van dit jaar is weg.” Wie niet komt, krijgt op een later tijdstip zijn geld terug. Dat doen nagenoeg alle evenementen nu zo. ‘Dat geeft ons enkele maanden de tijd om de zaken weer op orde te brengen en tijdens deze wekenlange horecasluiting ons team van bijna vijftig medewerkers bij elkaar te houden’, staat op de tributeparty-website te lezen. Want, het is crisis. Ook voor De Wolfsberg. 

Quote

Bij de Tributepar­ty zie je nu dat de kaartver­koop tijdelijk wat minder gaat. Maar ik heb er vertrouwen in dat zich dat weer herstelt

Ben Wijnhoven, Eigenaar van De Wolfsberg

,,Nog even overwogen om het Koningsfeest dan maar naar juli te schuiven, maar dan loop je ook weer allerlei risico's. Je kunt nu niet inschatten hoe we er dan voor staan, en zijn de dan regels versoepeld, hebben mensen dan al zin in een feestje? Bovendien staat op 22 en 23 augustus onze jaarlijks Tributeparty (met optredens van beroemde tributebands ook goed voor 6.000 bezoekers over twee dagen RP) op het programma. Die twee evenementen komen dan wel heel dicht bij elkaar. Dat knelt. Bij de Tributeparty zie je nu dat de kaartverkoop tijdelijk wat minder gaat. Maar ik heb er vertrouwen in dat zich dat weer herstelt.”

Loonkosten

Dus is het stil en blijft het voorlopig nog stil rond het monumentale pand in de Groesbeekse bossen. ,,We zijn gelukkig een gezond bedrijf, maar wel een van de grotere zelfstandige horecabedrijven in deze regio. De kosten zijn behoorlijk, denk alleen aan zo'n vijftig personeelsleden; in totaal dertig fulltimers.”

,,Natuurlijk is het mooi dat de overheid hun loonkosten tot 90 procent aanvult. Maar vergis je niet, de ondernemer zelf krijgt geen steun. Ja, 4.000 euro max, tot nu toe eenmalig. Dat ben ik maandelijks al kwijt aan energiekosten. Dit is hoe je het wendt of keert een harde klap. Niet alleen voor mij, maar voor heel veel collega-ondernemers. Zeker voor collega's die net actief zijn.”

Aspergemenu afhalen

En nu? ,,Het belangrijkst is de club bij elkaar houden. Contact houden met onze mensen, voor hen zijn dit ook lastige tijden. We klussen, maken schoon. Verven wat. Je wilt toch bezig blijven. Vandaar dat we ook hebben nagedacht over afhaalmaaltijden. Daar beginnen we dit weekeinde mee. Het wordt een aspergemenu.”

Nijmegen e.o.