Volledig scherm
Theo Giesbers en Henk Keukens van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten geven uitleg. © Joop Verstraaten

Geheimen kapel Mariëndaal prijsgegeven

GROESBEEK – De kapel van Mariëndaal heeft zaterdag centraal gestaan tijdens de Open Monumentendag in Groesbeek. Theo Giesbers en Henk Keukens van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten gaven uitleg gegeven over Mariëndaal dat van oudsher een toevluchtsoord en centrum van onderwijs en cultuur is geweest. 

In 1875 vluchtten de Barmachtige zusters van Carolus Borromeus vanuit Kleef naar Groesbeek waar ze het pensionaat Marienthal voortzetten dat ze in Kleef begonnen waren. Bij het 50-jarig bestaan werd er op de gevel een schild in goud aangebracht als cadeau van de Groesbeekse bevolking met als tekst: Wij bieden u ons hart en hand op Neerlands vrije grond, de plek waar elk in zijne stand door ’t recht bescherming vond. Wat elders ook geschied ‘Op Neerlands bodem huist ’t niet.

Dit schild is toentertijd verdwenen en wordt momenteel door Richard en Bram Kerkhoff gesmeed en op 28 oktober officieel onthuld.

Eucharistie

De kapel die in 1940/1941 is gebouwd is nog helemaal intact en wordt nog steeds gebruikt voor eucharistievieringen. Zowel Theo Giesbers als Henk Keukens gaven uitleg over de bijzonderheden van de kapel waaronder het ‘Heilig Putje'. Het was een soort wijwatervaatje met een gaatje erin dat uitkwam helemaal onder in de grond bij de graven van de overleden zusters. Hier werden de hosties die op de grond hadden gelegen doorgespoeld naar de overleden zusters toe. 

Ook Karl Leisner, de Duitse priester die later zalig is verklaard door Paus Johannes Paulus II, is diverse malen in Mariëndaal op bezoek geweest. De kapel is sinds 2017 een gemeentelijk monument.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kringloopwinkel Groesbeek steun en toeverlaat van de voedselbank
    PREMIUM

    Kringloop­win­kel Groesbeek steun en toeverlaat van de voedsel­bank

    GROESBEEK - De economie groeit, maar niet voor iedereen. De kringloopwinkel in Groesbeek trekt steeds meer klanten en nog steeds doen zo'n 100 gezinnen een beroep op de voedselbank. Op een gemiddelde zaterdag trekt de kringloopwinkel aan de Industrieweg in Groesbeek tegenwoordig tussen de 400 en 500 kopende bezoekers. Een fikse groei, want toen de Kringloop in 2012 van start ging, waren dat er tussen de 100 en de 200.

Nijmegen e.o.