Vanaf donderdagavond baadt het gemeentehuis van Berg en Dal  in Groesbeek in groen licht. Eerder kreeg het raadhuis een oranje gloed.  (beeldbewerking DG)
Volledig scherm
Vanaf donderdagavond baadt het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek in groen licht. Eerder kreeg het raadhuis een oranje gloed. (beeldbewerking DG) © Theo Peeters

Gemeentehuis Berg en Dal kleurt groen, als teken van hoop

GROESBEEK - Het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek wordt donderdagavond in groen licht gezet. ,,De kleur van hoop in coronatijden.” Als het aan initiatiefnemer William Bach ligt, volgen andere gemeenten in Nederland dat voorbeeld. Bach is eigenaar van Switch Geluidverhuur en Verkoop uit Groesbeek en wil met zijn actie mensen een hart onder de riem steken. ,,Het zou toch mooi zijn als dit landelijk navolging krijgt. Je kunt met kleur een heel basic statement maken.”

Hoop die van de gebouwen afstraalt, dat is zijn doel. Hij plaatste het idee eerder al op Facebook en kreeg veel positieve reacties. Donderdagmorgen kreeg hij de belangrijkste: het ja-woord van de gemeente Berg en Dal die het idee wel ziet zitten. 

Bach zette vorig jaar in november het gemeentehuis al eens in het oranje licht. Dat gebeurde ter gelegenheid van de Internationale dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Overal in de wereld kleurden gebouwen oranje, een kleur die symbool staat voor een zonnige toekomst.

Groene filters voor de spotjes

In Groesbeek zitten al spots die het gemeentehuis ’s avonds verlichten. Werden er toen hittebestendige oranje filters voor geplaatst, nu kunnen er groene filters worden gebruikt. ,,Gaan de lampen aan, dan wordt het gemeentehuis groen.” Het raadhuis wordt nu voller in het licht gezet vergeleken met de vorige keer. ,,Ook de achterkant en de zijkant worden nu aangelicht.”

Iets doen voor anderen

Bach verdient niets met zijn actie. ,,Ik heb een bedrijf in licht, beeld en geluid. Maar omdat evenementen door het coronavirus niet doorgaan, heb ik niets te doen. Al levert het me niets op wat geld betreft, ik kan wel iets doen voor andere mensen.”

Een ander recent plan van William Bach voor een eenmalige drive-inbioscoop op het Marktplein in Groesbeek haalde het niet. ,,Toen de plannen vaste vorm begonnen te krijgen, werden de maatregelen rond het coronavirus aangescherpt.” De gemeente deed zijn voorstel af als ‘een sympathiek idee’ maar gaf er geen vergunning voor af. 

Nijmegen e.o.