Gevonden explosieven De Bruuk de lucht in: ‘De knal was goed’

videoGROESBEEK - AVG spoorde explosieven uit WOll op in natuurgebied De Bruuk in Groesbeek. De EOD liet de brisantgranaten ‘springen’. ‘De knal was goed’. Bommen, mortieren en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Groesbeek ligt er nog altijd bezaaid mee.

Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) breng munitie tot ontploffing op de But in Groesbeek. Deze munitie is gevonden bij een schoonmaak operatie in de Bruuk tevens in Greosbeek. © Theo Peeters

 ‘Munitie-artikelen’, noemt Chris Acis van AVG Explosieven Opsporing uit Heijen ze. Met een detectieapparaat, dat tot 4 meter diep ijzeren objecten kan waarnemen, heeft het team eind vorig jaar meerdere ‘munitie-artikelen’ aangetroffen in natuurgebied De Bruuk.  Het gaat onder meer om Duitse en Engelse brisantgranaten en zowel Duitse als Amerikaanse handgranaten. 

Acis: ,,Het heeft natuurlijk 70 jaar in de grond gelegen, je let op uiterlijke kenmerken en de gevaren van het mogelijke explosief. Het kan gaan om restanten zonder inhoud, maar ook blindgangers met brisante inhoud. Die kunnen het nog doen, zeg maar. Je moet heel voorzichtig te werk gaan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.