Volledig scherm
Voor een gewapende afpersing van een Groesbeker zijn celstraffen geëist. Het slachtoffer kreeg twee mannen aan de deur die hem met een vuurwapen bedreigden. Ze dwongen hem om het geld te pakken en gingen er vandoor. © Thinkstock

Gewapende afpersing in Groesbeek is het werk van dit drietal, zegt het OM

GROESBEEK/ WIJCHEN/ NIJMEGEN - Een gewapende afpersing op klaarlichte dag in de Jozef Israëlslaan in Groesbeek op 19 november vorig jaar, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) het gezamenlijke werk van twee mannen (28 en 42 jaar) en een jonge vrouw van 19 uit de omgeving van Nijmegen. De bewoner werd daarbij gedwongen 900 euro contant geld af te geven.

Het OM eiste donderdag voor de Rechtbank Gelderland 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk tegen de 28-jarige man zonder vaste woonplaats, 10 maanden cel tegen de 42-jarige man uit Nijmegen en 6 maanden voorwaardelijke celstraf tegen de vrouw uit Wijchen.

Volgens de aanklager wist de jonge vrouw dat er bijna duizend euro lag op het adres in Groesbeek. Dat had ze gehoord van de bewoner zelf, die een oogje op haar had en met wie ze de avond ervoor in de stad was. Die stapavond belde de vrouw de 28-jarige verdachte, die ook een oogje op haar had, om haar op te halen. Daarbij zou volgens verklaringen van de vrouw en de 28-jarige ruzie zijn ontstaan tussen de Groesbeker en de 28-jarige.

Jonge vrouw verderop

De volgende ochtend kreeg de Groesbeker twee mannen aan de deur die hem met een vuurwapen bedreigden. Ze dwongen hem het geld te pakken en gingen er vandoor. Volgens de bewoner stond de jonge vrouw verderop. Volgens later onderzochte telefoonmastgegevens, maakten haar telefoonnummer en de nummers van de andere twee verdachten een gezamenlijke route naar het huis.

De 19-jarige Wijchense verklaarde daarop dat zij daar was met de twee mannen omdat zij spullen wilde ophalen bij een vriend daar in de buurt, maar volgens een getuige wees ze het huis aan. De vrouw zei daarop dat ze dacht dat de mannen de ruzie gingen uitpraten.

Wiet en whiskey

De 28-jarige, die samen de Wijchense meteen na de overval wiet en whiskey en een hotelletje cash betaalde, ontkent dat hij een van de twee overvallers is. Zijn DNA dat op het T-shirt van het slachtoffer zat, zou daar de vorige avond door een duw op zijn gekomen.

De 42-jarige man heeft steeds gezwegen en was ook niet bij de rechtszaak. Zijn advocaat vraagt vrijspraak. Dat de Wijchense de 42-jarige voor de politie aanwees op een foto, kan net als al haar zwabberende verklaringen onbetrouwbaar zijn, vindt de advocaat.

Uitspraak over twee weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.