Volledig scherm
Voorkraaier Sjef Reichgelt met haan. Foto Theo Peeters © Theo Peeters

Gezocht: nieuwe voorkraaier voor hanenkraaiwedstrijd in Grafwegen

GRAFWEGEN -  De haan die het vaakst kraait, wint. Dat is het idee achter de internationale hanenkraaiwedstrijd van de Groesbeekse kleindiervereniging Edelras die op 22 april (10.00 uur) wordt gehouden in boscafé Merlijn bij Grafwegen. Vorig jaar deden 28 hanen, Duitse en Nederlandse, mee. 

Edelras is - met een vette knipoog - op zoek naar een nieuwe voorkraaier voor de vijftiende editie. Dat was tot nog toe Sjef Reichgelt uit Groesbeek, maar diens stem heeft door het gekraai lichte slijtage opgelopen. 

Reichgelt (81): ,,Het is jaren geleden begonnen toen de moeder van een van de deelnemers een keer voordeed hoe het moest, toen een haan niet wilde kraaien. Sindsdien zeggen we steeds dat we een voorkraaier hebben, maar je hebt weinig te doen. Doorgaans kraaien de hanen uit zichzelf. Hoe dan ook: vorig jaar hebben we er wel de nationale tv mee gehaald.” 

Quote

Doorgaans kraaien de hanen uit zichzelf

Sjef Reichgelt, Voorkraaier

Twintig keer

Volgens Edelras-voorzitter Erik Weijers gaat het tijdens de wedstrijd erom dat hanen zoveel mogelijk ‘slagen’ (kraaien) moeten laten horen. De winnaar van vorig jaar kraaide twintig keer binnen acht minuten. Mensen met een eigen haan kunnen meedoen (inschrijfgeld is 2 euro per haan): mensen zonder haan kunnen er ter plekke een leasen, eveneens voor 2 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.