Volledig scherm
Aanleg van glasvezel in het buitengebied. © Breedbant Buitengebied Rucphen (BBR)

Glasvezel Ooijse Bandijk fiks vertraagd

OOIJ - De aanleg van glasvezel in het buitengebied rond Ooij heeft fikse vertraging opgelopen. Tot frustratie van de dijkbewoners moeten ze nog minimaal tot komend voorjaar geduld hebben voordat ze snel internet hebben. Ze hadden de hoop dat de kabel naar de Ooijse Bandijk, Kruisstraat en het bedrijventerrein nu al gereed zou zijn. 

De vertraging is met name veroorzaakt door de situering van de kabel: direct langs de dijk. Het heeft veel overleg gekost met het waterschap om te bepalen waar de kabel precies mag komen. Dit vanwege de kwetsbaarheid van de dijken. Volgens projectleider Dennis Seppenwoold van glasvezelbedrijf NDIX is dat een complicerende factor in dit project.

Frustrerend

Hij kan zich de frustratie van de bewoners goed voorstellen. ,,Ook voor ons is het heel frustrerend dat het zo lang duurt. Achter de schermen werken we er heel hard aan. Maar we hebben te maken met andere partijen", zegt hij. 

Met het waterschap is inmiddels overeenstemming bereikt over het tracé. ,,We wilden de kabel eerst bovenin de dijk leggen, maar dat wil het waterschap niet. Nu komt hij onderin, in de 'teen' van de dijk", legt Seppenwoold uit. Dat heeft tot gevolg dat de kabel deels over grondgebied van Staatsbosbeheer moet lopen, en wellicht ook over particulier terrein. 

Daarover is het overleg nog gaande. ,,Het liefst heb je met zo min mogelijk partijen te maken, ook voor toekomstig beheer en onderhoud." Zolang Staatsbosbeheer geen besluit heeft genomen, is niet duidelijk welke particuliere grondeigenaren NDIX eventueel moet benaderen. Een definitieve ontwerptekening kan daardoor nog steeds niet worden gemaakt.

'Thuiswerken is onmogelijk'

Dijkbewoner Thieu Hoeken baalt stevig van de situatie. Vanuit bewonerscomité Digidijkers was hij een van de aanjagers van de komst van glasvezel. ,,We wonen aan het eindpunt van de telefoonlijn, dus hebben altijd heel trage verbindingen. Thuiswerken kun je hier wel vergeten", zegt hij. ,,Daarom zitten we om de kabel te springen. We hebben zo'n tachtig aanmeldingen geregeld, ruim boven de vereiste 60 procent, waarna de komst een jaar geleden met veel bombarie werd aangekondigd. Maar nu is er volstrekte onzekerheid wanneer de kabel er eindelijk komt."

Het zou kunnen dat alles al in het najaar rond komt. Dan nog moet aanleg wachten tot het voorjaar. Seppenwoold: ,,Tussen oktober en april mag er niet aan de dijken gegraven worden. Het waterschap stelt die voorwaarde om de zogeheten integriteit van de dijken te bewaken. We hopen dat de schop in het voorjaar de grond in kan." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.