Volledig scherm
Er komt ook glasvezel in het buitengebied van de gemeente Berg en Dal © ANP Extra

Glasvezelbedrijven strijden om
inwoners buitengebied Berg en Dal

GROESBEEK - Inwoners van het buitengebied van de gemeente Berg en Dal kunnen volgend jaar glasvezel laten aanleggen. Jaren was geen enkel bedrijf geïnteresseerd, maar de kans bestaat dat bewoners die snel internet willen, zelfs kunnen kiezen uit drie partijen. 

Een van die bedrijven, Digitale Stad, zegt dat het - ongeacht het aantal inschrijvingen - begin volgend jaar begint met graven. ,,Al hebben we maar één huishouden dat met ons in zee gaat, we zullen glasvezel aanleggen’’, zegt manager Jordi Duits. ,,We staan op het punt om vergunningen aan te vragen.’’ 

Die vergunningen zijn onder meer nodig om te mogen graven in gemeentelijke grond. Hij verwacht geen problemen. ,,De gemeente stelt zich tot nu toe pro-actief op.’’

Buitenaf 

De tweede partij die inwoners van het buitengebied benadert, is Glasvezel Buitenaf. Dat bedrijf begon in september met werving, houdt  informatiebijeenkomsten en mikt op een groot gebied in de regio Arnhem-Nijmegen. Als 50 procent van de zevenduizend mensen die Glasvezel Buitenaf benadert, meedoet, steekt ook dit bedrijf de schop in de grond. De deadline voor inschrijving is 19 november. Het gaat om adressen waarnaartoe geen coaxkabel loopt.

Er is mogelijk nog een derde partij die glasvezel wil aanleggen: Glasdraad.  ,,Normaal teken je met een gemeente eerst een convenant voordat je inwoners benadert’’, zegt directeur Pieter van Grunsven. ,,Dan weet je precies wat je kwijt bent aan kosten. De andere twee bedrijven wilden daar niet op wachten. Dat is hun goed recht. Wij doen dat wel. Wij zijn wat dat betreft een wat saaier bedrijf.’’

Onduidelijk

Het is toegestaan dat meerdere bedrijven in dezelfde gemeente glasvezel aanleggen. Ze kunnen dat zelfstandig doen, maar moeten wel vergunningen aanvragen. Dat de bedrijven in elkaars vijver vissen, vinden ze lastig, maar niet onoverkomelijk. ,,We begrijpen dat het voor bewoners onduidelijk kan zijn dat er meer partijen zijn’’, zegt woordvoerder Marieke Seinen van Glasvezel Buitenaf. 

Het gemeentebestuur wil de bedrijven tegemoetkomen door de legeskosten te verlagen en de vergoeding voor herstel van bermen te schrappen.  

Provider

Mensen die voor Digitale Stad kiezen, betalen eenmalig 1800 euro voor de glasvezelaanleg. Dat bedrag kan dalen tot 1000 euro als veel inwoners zich inschrijven. Mensen zijn volgens Duits daarna vrij om een abonnement bij een provider naar keuze te kiezen.

Bij Glasvezel Buitenaf kunnen mensen kiezen uit een abonnement en ze betalen een vastrechtvergoeding - 15 euro per maand - voor het gebruik van het netwerk en de aansluiting. Dat 'vastrecht' kan eenmalig worden afgekocht voor 1600 of 1900 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.