Volledig scherm
Goudvis. Foto ter illustratie. © Free Images

Goudvissen 'geen gevaar' in Groesbeek

GROESBEEK - De honderden goudvissen in de Groesbeek, in het centrum van het gelijknamige dorp, mogen daar voorlopig blijven. De gemeente Berg en Dal acht de kans gering dat de dieren de wijde wereld in trekken, zodat het niet nodig is nu in te grijpen. 

Daar komt bij dat, aldus een gemeentewoordvoerder, niet duidelijk is wie de vissen in de beek heeft losgelaten, waardoor niemand verplicht kan worden ze er ook weer uit te halen. Volgens een omwonende zijn de vissen een 'cadeautje van de buurt'.

Goudvissen worden gezien als 'invasieve exoten'; ze horen niet thuis in Nederlands buitenwater en kunnen zelfs een gevaar zijn voor het voortbestaan van andere vissoorten. Zo zouden ze zich kunnen mengen met inheemse karpers, waardoor die in hun voortbestaan bedreigd worden.

Het Waterschap Rivierenland en de gemeente blijven de goudvisstand in de Groesbeek wel in de gaten houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.