Grensregio staat stil bij de Operation Veritable: ‘Hier woedde de oorlog zes maanden’

videoGROESBEEK - ,,Vrede is niet alles, maar zonder vrijheid en vrede is alles niks.’’ Locoburgemeester Josef Gietemann van Kleef haalde zondagmiddag deze woorden aan tijdens de herdenking in de NH kerk van Groesbeek van de Slag om het Reichswald, de Operation Veritable, die op 8 februari 1945 vanuit Groesbeek begon.

 Bij deze vergeten slag sneuvelden 23.000 geallieerde en 38.000 Duitse soldaten. De grensregio werd verwoest en had decennialang nodig om te herstellen van de strijd die hier zes maande woedde. 

Vandaar ook dat de grensregio - al sinds 1994 - samen de bevrijding van het nazi-regime viert. Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal memoreerde de hoge prijs die hier aan de grens van de Duitse heuvels betaald werd. Hij noemde Jan Klösters, die vrijdag begraven werd. Klösters werd ruim 100 jaar en hij was de laatste veteraan uit Groesbeek die in mei 1940 gevochten heeft.

De vaandels van de verschillende geallieerden krijgsmachtonderdelen worden tijdens de herdenking de kerk in gedragen.
Volledig scherm
De vaandels van de verschillende geallieerden krijgsmachtonderdelen worden tijdens de herdenking de kerk in gedragen. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.