Volledig scherm
Natuurbegraafplaats de Maashorst bij Schaijk: geen zerk maar een boomschijf met de naam van de overledene. © Van Assendelft Fotografie

Groen licht voor natuurbegraafplaats op Landgoed Mookerheide

MOLENHOEK - Er is groen licht voor de aanleg van een natuurbegraafplaats (14.000 graven, in 60 jaar uit te geven) op het landgoed van Jachtslot de Mookerheide. De Raad van State heeft de bezwaren daartegen van tafel geveegd. Natuurbegraven Nederland, die de begraafplaats gaat exploiteren, verwacht nu dat er in oktober/november van dit jaar de eerste begrafenissen plaats zullen vinden.

Tegen het plan was bezwaar ingediend door de Stichting Natuurbegraafplaats-waaromniet.nl uit Arnhem. De stichting betoogde onder meer dat de begraafplaats negatieve gevolgen voor de natuur zal hebben. De Raad van State ziet dat niet zo. De Raad van State wijst op een natuurtoets die gedaan is (Bureau Waardenburg, ThM) en daaruit blijkt dat er 'geen nadelige effecten zullen optreden.’

Quote

Na verloop van jaren kun je alleen nog op basis van digitale coördinaten bepalen waar iemand ligt

Fons Mandigers, Natuurmonumenten

Fons Mandigers van Natuurmonumenten is blij met de uitspraak. ,,We hebben er lang op gewacht. Maar in die tijd is ons duidelijk geworden dat natuur begraven echt leeft bij de mensen. Er is enorme belangstelling. Die bleek niet alleen tijdens onze informatiebijeenkomsten maar ook uit het feit dat ik tientallen keren gebeld ben met de vraag hoe ver we zijn.”

Eeuwigheid

Het idee achter een natuurbegraafplaats is dat de overledenen in de natuur opgaan. Waar bij andere begraafplaatsen grafrechten gelden, doorgaans voor periodes van telkens tien jaar, is een graf op een natuurbegraafplaats voor de eeuwigheid. ,,Als je het vergelijkt met een graf op een kerkhof, met zerk en grafrechten voor 20 jaar, dan is natuur begraven zeker niet duurder", zegt Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland. ,,Denk aan bedragen van tussen de 2000 en 5000 euro.”

De graven op een natuurbegraafplaats zijn niet als zodanig herkenbaar. Nabestaanden mogen op de plek waar hun dierbare te aarde is besteld een onbewerkte boomschijf met daarop de naam neerleggen. Die schijf mag één keer vervangen worden. Van Boekel: ,,En in gevallen waarin de natuur dat toestaat, kan er een herdenkingsboom gepoot worden. Maar na verloop van jaren kun je alleen nog op basis van digitale coördinaten bepalen waar iemand ligt.”

Volgens Fons Mandigers zal binnenkort gestart worden met voorbereidingen. Zo moeten er nog paden aangelegd worden en zal van een voormalige vergaderlocatie een ceremoniële ruimte gemaakt worden. Enkele oude vervallen schuren van het landgoed worden gesloopt.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.