Volledig scherm
Minder of beter nog geen auto's in het centrum van Groesbeek. Een ideaalbeeld voor GroenLinks. © Flip Franssen

GroenLinks ziet in de toekomst liever geen auto's meer door centrum Groesbeek rijden

GROESBEEK - Bij het maken van plannen voor het centrum van Groesbeek, moet nu al rekening worden gehouden met het in de toekomst weren van auto's in de Dorpsstraat. Daarvoor pleit GroenLinks. Wat de politieke partij betreft gaan de verkeersplannen die er nu liggen niet ver genoeg. Er wordt meer gedacht aan automobilisten dan aan fietsers en wandelaars. GroenLinks noemt dat een gemiste kans.

In de Dorpsstraat is er momenteel soms geen doorkomen aan door het autoverkeer dat door de doorgaande centrumweg trekt. Met de aanleg van een soort rotonde zou dat moeten verbeteren, denken verkeersspecialisten maar GroenLinks vindt dat het uitgangspunt verkeerd is. Er wordt meer gekeken naar de belangen van autorijders dan naar die van andere weggebruikers. 

Quote

Wij denken dat het beter is om een knip in de weg te maken, zodat auto's niet meer door het centrum kunnen rijden. Dat is ons ideaal­plaat­je.

,,De focus ligt weer op auto’s”,  zegt Rona Vree, fractievoorzitter van GroenLinks. ,,Wij denken dat het beter is om een knip in de weg te maken, zodat auto's niet meer door het centrum kunnen rijden. Dat is ons ideaalplaatje. De gemeente heeft een verkeersbureau ingeschakeld dat is gaan kijken hoe het beter kan. Hoe je ook aan fietsers en voetgangers meer ruimte kunt geven. En dan  komt er toch nog een plan waar fietsers en wandelaars niet of nauwelijks een rol spelen.”

‘Noodzaak tot autobezit neemt af’

Dat moet anders. Want zijn autobezitters nu misschien nog de belangrijkste bezoekers van het dorpscentrum, verandering hangt in de lucht. ‘Misschien lukt het niet om het centrum van Groesbeek nu meteen om te toveren in een paradijs', schrijft de partij in een ingezonden stuk, ‘maar de trend is onmiskenbaar’. 

Een trend die volgens Vree laat zien dat de auto voorbij gestreefd zal worden door de fiets. Fietsen wordt volgens haar aantrekkelijker door de e-bike,  het autodelen wordt populairder. In de steden is het hebben van een auto al ‘eerder een last dan een lust'. De verwachting is dat ook in de grotere dorpen - helemaal als het busvervoer goed is geregeld - de noodzaak tot autobezit afneemt. 

Parkeren aan randen centrum

Wat GroenLinks betreft moet nu al worden nagedacht over en ingesprongen worden op parkeren aan de randen van het centrum in plaats van er middenin. Vanuit iedere wijk moet er een goede fietsverbinding komen  met vrijliggende fietspaden tot in het centrum. In dat centrum moeten voldoende oplaadpunten voor e-bikes komen én een ruime parkeerplek voor fietsers waar ook grotere transportfietsen kunnen staan.  Gevolg: inwoners van Groesbeek kunnen makkelijker met de fiets boodschappen doen. 

Dit voorjaar praat de Berg en Dalse politiek over de toekomst van het centrum.  

Volledig scherm
De Dorpsstraat in Groesbeek. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.