Volledig scherm
PREMIUM
De nestkastjes aan het Nijerf in Groesbeek. © Bert Beelen

Groesbeek deed een proef met koolmeesjes in de strijd tegen de eikenprocessierups, en zo liep dat af

GROESBEEK - De proef om koolmeesjes in Groesbeek in te zetten om de eikenprocessierups te bestrijden is half geslaagd. Weliswaar hebben de koolmeesjes zich duchtig geweerd en bestaat de indruk dat in het proefgebied inderdaad wat minder rupsen zitten, maar ook is gebleken dat veel minder koolmezen de weg naar de speciaal opgehangen nestkastjes hebben weten te vinden dan gehoopt werd. 

Volledig scherm
Koolmeesje. © Shutterstock

Het proefgebied is het Nijerf, de weg naar sportpark Zuid van voetbalclub De Treffers. Hier werden begin april door  de gemeente en de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) 26 nestkastjes opgehangen aan de rij eiken langs de weg. Doel: vogels lokken die hun kroost zouden voeden met de eikenprocessierups. 

Hier moet de gemeente de eikenprocessierups namelijk 'handmatig’ laten bestrijden. In het zuidelijke deel van Groesbeek en Breedeweg mag de eikenprocessierups niet preventief met biologische middelen bestreden worden.

Henny Brinkhof: ,,Je kunt ook aaltjes inzetten: die vreten de eikenprocessierups op. Maar die vreten ook andere rupsen op. Dat wil je niet, want hier komen bijzondere vlindersoorten voor.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.