Volledig scherm
De leegstaande schuren aan de Dennenkamp waarin nu een melkfabriek gevestigd wordt. © archieffoto Do Visser

Groesbeek krijgt een melkfabriek met melk uit eigen streek

GROESBEEK - Als alles meezit draait er eind dit jaar een melkfabriek in de voormalige kippenschuren aan de Dennenkamp in Groesbeek. Ondernemer Kees Koolen heeft zijn keuze gemaakt: geen kippen, maar koeienmelk in de leegstaande schuren die hij enkele jaren geleden kocht.

Daarmee komt een einde aan de onzekerheid rond de bestemming van de megakippenstal, waar ook woningbouw even een optie was. Marcel Schiphorst, adviseur van Koolen, kan geen precieze datum van ingebruikname noemen. ,,Dat hangt van de procedures af die nu opgestart worden.” Hij verwacht echter weinig problemen omdat wat hem betreft de gesprekken met omwonenden inmiddels hebben opgeleverd dat die liever een melkfabriek zien, dan weer kippen. 

Natuurvriendelijk

Draait de melkfabriek straks dan wordt daar jaarlijks 55.000 ton melk verwerkt. De fabriek in Groesbeek wordt wat dat betreft een ‘kleintje’ vergeleken met  een concern als Friesland Campina waar in 2017 11.433.000 ton melk werd verwerkt. Wat Schiphorst betreft is er voor de Groesbeekse melk mede een mooie toekomst weggelegd, omdat er vooral gestuurd gaat worden op melk van regionale boeren die op een natuurvriendelijke manier (extensief) geproduceerd wordt. 

Quote

Er zijn nu al onderne­mers in de regio die onze streekmelk af willen nemen

Marcel Schiphorst, Adviseur ondernemer Kees Koolen

Boeren krijgen voor die melk een hogere prijs, maar moeten daarvoor ook maatregelen op hun land nemen die de biodiversiteit bevorderen. Schiphorst verwacht dat de eerste jaren een kwart van de te verwerken melk uit eigen streek komt. De rest is dan ‘gewone standaardmelk’ die wordt geëxporteerd om de capaciteit van de fabriek volledig te kunnen benutten. Over tien jaar moet die verhouding fifty/fifty zijn. De naam Ooijpoldermelk is inmiddels gevallen. Schiphorst: ,,Er zijn nu al ondernemers in de regio die onze streekmelk af willen nemen.” 

Vrachtverkeer

De melkfabriek zal zoveel mogelijk energieneutraal gaan draaien. Daar moeten voor een deel zonnepanelen voor zorgen, maar Schiphorst zegt dat er ook gekeken wordt naar andere vormen van energie, zoals kleine windturbines.

Voor wethouder Nelson Verheul van Berg en Dal komt het besluit van Koolen niet als een verrassing. ,,Dit hadden we wel verwacht, het is ook waar de gemeenteraad - zij het met een kleine meerderheid - op ingezet heeft. Voorwaarde was dat Koolen met omwonenden in gesprek ging en de aandacht die er moet zijn voor duurzaamheid en dat heeft hij goed opgepakt. Nu is het zaak om andere pijnpunten op te lossen: denk aan het vrachtverkeer dat je kunt verwachten. En verder moeten we goed vastleggen dat het hier bij blijft, dat de fabriek in de toekomst niet verder groeit.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.