Volledig scherm
Het fietspad in de spoorkuil tussen Groesbeek en Molenhoek werd vrijdagochtend met een zandwal afgesloten voor fietsers. © Joop Verstraaten

Groesbeeks fietspad weer afgesloten, tot schermen zijn geplaatst

GROESBEEK/MOLENHOEK - Medewerkers van Loonbedrijf Hubers uit Groesbeek zijn vrijdagmorgen begonnen met het afsluiten van het fietspad tussen Groesbeek en Molenhoek vanaf de Biesseltsebaan tot aan het bruggetje bij het grotje. Een traject van 750 meter lang.

Het pad ligt er illegaal en moet worden afgesloten, in ieder geval tussen april en oktober, op last van een dwangsom van 1,5 ton, opgelegd door het ministerie van Economische Zaken.

Schermen
Het veelbesproken fietspad in de spoorkuil mag wel voorgoed openblijven, maar alleen als de gemeente Berg en Dal tenminste 2 schermen van 30 tot 40 centimeter hoog plaatst. Die schermen komen er, zegt wethouder Ria Barber van Berg en Dal. Ze worden besteld en kunnen er 3 weken later staan.

Tot die tijd kunnen fietsers er niet overheen. Dat leidde vrijdagochtend al tot irritatie bij passanten.

Zandhagedis
Afgelopen zomer bleek dat de toenmalige gemeente Groesbeek het pad had aangelegd, terwijl nog niet alle vergunningen binnen waren. Bovendien doorkruist het pad het leefgebied van beschermde diersoorten, zoals de zandhagedis, de hazelworm en mogelijk ook de zeldzame gladde slang. Het gevaar bestaat dat die dieren in het voorjaar het warme beton opzoeken –om vervolgens plat te worden gereden door de passerende fietsers.

Nijmegen e.o.