Jasper Cillessen heeft geen antwoord op een strafschop in de oefenwedstrijd tegen Inter Milan in Mestalla, de thuishaven van Valencia.
Volledig scherm
Jasper Cillessen heeft geen antwoord op een strafschop in de oefenwedstrijd tegen Inter Milan in Mestalla, de thuishaven van Valencia. © Getty Images

Groesbeekse doelman Cillessen geniet van entree in Mestalla

VALENCIA - Zijn entree in Mestalla zorgt voor kippenvel. Van een erehaag van duizenden fans tot een penaltyserie tegen Inter voor de Trofeo Naranja, ‘de beker van oranje’. Niet zo gek dat Jasper Cillessen zich al thuis voelt bij Valencia CF.

Op de Avenida de Suècia is het dik anderhalf uur voor aanvang van het duel Valencia-Internazionale een grote gekte. Voor de poorten van Mestalla hebben zich deze zaterdagavond duizenden fans van Valencia CF verzameld.

De meeste getooid in witte shirts, opvallend veel in een tricot met het gouden jubileumlogo (de club bestaat precies 100 jaar), en zwaaiend met een sjaal. Kleine kinderen joelen zittend op de nek van hun vader, jongeren dringen zich op met telefoontjes in hun hand en politiemannen te paard vegen de weg ruw schoon.

Uitgefloten

Jasper Cillessen tijdens de oefenwedstrijd tegen Inter Milan.
Volledig scherm
Jasper Cillessen tijdens de oefenwedstrijd tegen Inter Milan. © Getty Images

Als in de verte de spelersbus opdoemt, is het hek van de dam. De supporters klappen en zingen uit volle borst in de hitte (circa 35 graden). De voetballers van Valencia worden bij hun stadion onthaald als helden, en dat voor een oefenwedstrijdje (!) tegen Inter. Jasper Cillessen kan zijn ogen niet geloven. ,,Het hele voorplein stond vol. Dat was echt fantastisch. Zoveel volk, daar kan ik echt van genieten. Ik vond het speciaal”, vertelt Cillessen na afloop glunderend.

,,Het is ook anders dan ik gewend ben. Bij FC Barcelona kwamen we met eigen auto’s naar het stadion. De laatste keer dat ik hier bij Valencia aankwam met de bus, als speler van Barcelona nog, werd ik uitgefloten.”

Applaus

Ditmaal krijgt Cillessen juist applaus, ook in Mestalla zelf. Bij de spelerspresentatie, drie kwartier voor het oefenduel met Inter (1-1), wordt hij door de dolenthousiaste speaker als eerste het veld opgeroepen. Als dé aanwinst van Valencia. Aan de keepershandschoenen van de 30-jarige international van Oranje hangt immers een prijskaartje van 35 miljoen euro.

Jasper Cillessen tijdens de oefenwedstrijd tegen het Portugese Sporting CP.
Volledig scherm
Jasper Cillessen tijdens de oefenwedstrijd tegen het Portugese Sporting CP. © Getty Images

Toch krijgt Cillessen niet de grootste ovatie van het publiek. Die is voor de vier aanvoerders van vorig seizoen die de voor de zomer veroverde beker van de Copa del Rey, de eerste prijs van Valencia sinds 2008, aan de supporters showen.

Onder hen ook sterspeler Dani Parejo én Jaume Domènech, zijn grootste concurrent voor een plek onder de lat bij de nummer vier van La Liga afgelopen seizoen. Die Domènech verdedigt tegen het Inter van Stefan de Vrij de eerste helft het doel van Valencia, Cillessen de tweede.

Zo lijkt een week voor de competitiestart nog altijd niet duidelijk of de keeper uit Groesbeek eerste keuze is bij zijn nieuwe club. ,,Dat weet ik inderdaad nog niet, maar ik ben maar met één doel naar Valencia gekomen. Om te spelen”, stelt Cillessen, die bij Barcelona drie jaar tweede doelman was achter de Duitser Marc-André Ter Stegen. ,,Ik heb ook heel veel zin om te beginnen.”

Faas Wilkes

Uit alles blijkt dat Cillessen zich op zijn gemak voelt bij Valencia, de club waar eerder ook Faas Wilkes, Johnny Rep, Patrick Kluivert en Hedwiges Maduro speelden en Ronald Koeman trainer was.

Jasper Cillessen in actie in de oefenwedstrijd tegen Bayer 04 Leverkusen.
Volledig scherm
Jasper Cillessen in actie in de oefenwedstrijd tegen Bayer 04 Leverkusen. © Foto: SCS/Pixathlon

Cillessen, jeugdproduct van NEC, straalt zowel binnen als buiten het veld rust uit. Bij de strijd om de Trofeo Naranja (letterlijk de Strijd om de Sinaasappels, het kenmerk van de streek Valencia) wordt zijn naam door de supporters al gescandeerd als de wedstrijd uitdraait op een penaltyreeks. ‘Jas-pèèèr’ kan de hoofdrol echter niet opeisen bij zijn entree in Mestalla. Hij wordt bij zeven strafschoppen tijdens de serie, en één tijdens de wedstrijd, verslagen. Dat doet niets af aan zijn populariteit overigens. Zo aast een jonge fan met een geschilderd kartonnen bord op zijn shirt.

Een glimlach kan er na afloop dan ook wel af. ,,Ik heb een lekker gevoel. Vind het echt positief hier. Ik ben goed opgevangen, ben opgenomen in de groep en voel me meteen thuis. Het scheelt dat ik al Spaans spreek, dat was bij Barcelona nog niet het geval. Daar duurde het maanden voordat ik de taal machtig was. Nu kan ik meteen met iedereen praten, alle spelers accepteren me ook daarom, heb ik het gevoel.”

Nog niet alles heeft Cillessen overigens geregeld. ,,Met de verhuizing zijn we nog druk bezig. Ik heb wel al een huis gekocht, dat wel, maar het duurt wel even voordat ik erin zit”, legt Cillessen uit. ,,Of ik in Valencia ga wonen? Nee, niet in de stad, dat heb ik ook bij Ajax en Barcelona niet gedaan. Dat krijg je ervan als je uit Groesbeek komt hè.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.