Groesbeekse wijnpionier Freek Verhoeven overleden

NIJMEGEN - De Groesbeekse wijnpionier Freek Verhoeven is maandagavond op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was al enkele maanden ernstig ziek. 

Hij introduceerde in 2001 de druiventeelt in Groesbeek toen hij startte met zijn wijnhoeve De Colonjes. Hij wist ook andere boeren enthousiast te maken, zodat het heuveldorp nu geldt als een wijnenclave. 

Jaarlijks worden er de Nederlandse Wijnfeesten gehouden. Verhoeven was ook de grote aanjager van het Nederlands Wijnbouwcentrum, dat een jaar geleden na een lange aanloop werd geopend.   

Late roeping

Volledig scherm
Freek Verhoeven in zijn wijngaard. Eigen foto © adam dijkstra

De wijnbouw was een late roeping, hij begon er mee toen hij 55 was. Daarvoor was hij docent en adjunct-directeur op het sportcentrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar stond hij aan de wieg van het fenomeen Bom-men, bewegen op muziek, dat decennialang een hit was onder studenten.

Iets minder dan een jaar geleden werd hij ernstig ziek. In de zomer begon hij nog aan een kuur, maar die heeft niet tot verbetering geleid. Twee weken geleden, pal na de Groesbeekse wijnfeesten, verslechterde zijn toestand. Hij laat een vrouw en vijf kinderen achter. Zaterdag is er vanaf 14.00 tot 16.00 uur een  afscheidsbijeenkomst in het Wijnbouwcentrum, waar uiteraard een glas wijn wordt gedronken op Freek. De crematie zal in besloten kring plaats vinden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.