Volledig scherm
Henk de Groot is met deze kanarie, een Agaat Rood Intensief, Europees kampioen geworden. © Paul Rapp

Henk uit Groesbeek en zijn kanarie zijn Europees kampioen

BREEDEWEG - Hij was al eens de beste van Nederland, is regerend wereldkampioen en op zijn 80ste heeft Henk de Groot er nu een titel bij: de Europese. 

De Groesbekenaar heeft zijn gouden trilogie voltooid. Met dank aan een rode kanarie. Zijn vogel - ‘het beestje heeft geen naam’ - werd door internationale keurmeesters in Denemarken beoordeeld als de mooiste in de categorie ‘rood, agaat, intensief’.  

Streepjes

De Groot, trouw lid van de Groesbeekse Vogelvrienden, weet waarom de jury zijn kanarie bekroonde. ,,Het dier zit mooi in de veren. De rode kleur is egaal. Dat vinden keurmeesters belangrijk. Net als de zwarte streepjes in de flanken.” Met toeval heeft de Europese titel weinig te maken. Des te meer met inzicht, vakmanschap en geduld. Heel veel geduld. ,,Er gaat jaren van kweken aan vooraf.” Om zijn kansen te vergroten, wast De Groot de vogels soms met een beetje lauw water. Föhnen helpt ook.

Juichen

De Groot was er niet bij in Denemarken, waar ook andere Nederlanders in de prijzen vielen. ,,Dat reizen is niet te doen.” De nationale bond bracht hem het goede nieuws. ,,Ik schrok toen de bond belde. Ik dacht dat er iets mis was gegaan met het vervoer van de vogels.” Wat deed De Groot toen hij hoorde dat hij had gewonnen? ,,Juichen natuurlijk.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.