Volledig scherm
Ssssst, zachter. © stock.xchng

Het Groesbeeks Gemengd Koor moet maar wat zachter zingen

GROESBEEK - Het vertrouwen van de leden van het Groesbeeks Gemengd Koor (75 jaar) in de lokale democratie heeft deze week een flinke knauw gekregen. Het koor was met twaalf man sterk donderdag naar de vergadering van de gemeenteraad in Groesbeek gekomen om hulp te vragen, maar kwam niet aan het woord.

Een brandbrief van het koor aan de gemeenteraad was pas een dag eerder (te laat) binnengekomen en ook een verzoek om in te mogen spreken was te laat ingediend. En regels zijn regels. Dat wist het koor overigens wel, maar enkele raadsleden hadden beloofd te zullen proberen voor het koor 'wat ruimte’ te regelen, maar dat kwam er niet van.

Wat is er aan de hand? Het koor kreeg onlangs te horen dat het vanaf augustus niet meer kan repeteren in cultureel centrum De Mallemolen omdat de gemeente het repetitielokaal verhuurd heeft aan het Montessori College. Want die heeft extra ruimte nodig. Het koor moet dus weg  en zit nu met de handen in het haar.

Boetekleed

Wethouder Annelies Visser trok het boetekleed aan. ,,Ik heb dit probleem uit de krant moeten vernemen", aldus de wethouder, ,,en ben onmiddellijk in actie gekomen. Ik heb contact gehad met de Mallemolen en we zetten alles op alles om tot een oplossing te komen.” Wat die oplossing is, kon de wethouder nog niet zeggen.

Voorzitter Jan Medendorp had  - in de wandelgangen - wel een vermoeden. ,,We moeten in de Mallemolen een ruimte gaan delen. Er zou een schuifwand dicht gaan en wij moeten dan met de rug naar die wand gaan staan en wat zachter zingen. Maar wij zijn een respectabel koor. Wij voelen ons afgescheept, niet met respect behandeld.  De Mallemolen is een cultureel centrum. En daar moeten wij uit om plaats te maken voor een school. Dat is de omgekeerde wereld.”

Confetti

De andere koorleden, die tot na half elf op de publieke tribune geduldig hadden zitten wachten, stonden daarna stampvoetend in de hal van het gemeentehuis. ,,Als je ziet over welke futiliteiten ze (de gemeenteraad, ThM) het hier vanavond gehad hebben: over een verbod op confetti en dat soort dingen. En wij komen niet eens aan het woord", briesten de koorleden.

,,Er komt een oplossing", beloofde Visser ze na afloop van de vergadering. ,,Ik weet hoe het koor zich voelt.  Ik ga er morgen weer mee aan de slag.”  

Quote

Er komt een oplossing

Annelies Visser, Wethouder Berg en Dal
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.