Volledig scherm
Iedereen kan het Kekerommetje lopen. © Paul Rapp

Het Kekerommetje is de eerste wandeling van een kralensnoer

KEKERDOM - Het Kekerommetje, een route die onderverdeeld kan worden in drie afstanden (zo'n 800, 1.100 of de volle 1.700 meter), is zondag officieel geopend tijdens de Landschapsparade in Kekerdom. 

,,Twintig passen lopen op de hakken, dan op de tenen!’’, roept bewegingscoach Linda Kwakkenbos op de Duffeltdijk in Kekerdom. Langs de route, die over de dijk en door het dorp voert, staan in totaal 33 bordjes. Elk met een andere bewegingsoefening. 

,,Het Kekerommetje is niet specifiek bedoeld voor senioren, iedereen kan het ommetje lopen en zo in beweging komen’’, vertelt Kwakkenbos. Ze gaat wekelijks een groepje deelnemers begeleiden tijdens het ommetje. ,,Het is leuk het samen te doen, maar individueel kan natuurlijk ook.’’

Ochtendgymnastiek

Deze eerste editie, tijdens de Landschapsparade, is extra feestelijk. Een kudde schapen met herder loopt voorop en tussen de twintig man die zijn aangehaakt loopt Petr Bertrams, die voor de sfeer zorgt met zijn accordeon. ,,Ja, zo'n wandeltochtje doet toch iets met je hersens’’, zegt hij. ,,Het doet me denken aan de ochtendgymnastiek met Ab Goubitz van vroeger. ,,Daar zat zo'n leuk melodietje onder, ik speel het even.’’

De groep wandelt onder deze toepasselijke klanken stevig door, al is de tocht ook geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, verzekert Kwakkenbos. Na een sessie slalommen tussen wat paaltjes, bereikt het ommetje de trap die van de dijk naar de  Weverstraat voert. Daar is recent een trapleuning (voor de gelegenheid versierd met vlaggetjes) geplaatst, op verzoek van de Kekerdommers. 

Kralensnoer

,,Veel mensen waren toch wat onzeker om die trap op en af te gaan toen de leuning er nog niet was'', zegt Kwakkenbos. ,,Terwijl hier achter de dijk een prachtig stukje natuur ligt.'' Dan nu, veilig de trap af, terwijl de deelnemers, onder wie wethouder Annelies Visser, op elke trede door de knieën gaan. Handjes in de lucht voor wat extra uitdaging. 


Ook Henk-Jan Kooij van de Ubbergse Stichting Via Natura loopt mee. De stichting is bezig een ommetje in alle dorpen in de gemeente Berg en Dal te realiseren. Inwoners van de 12 dorpen in de gemeente worden uitgenodigd hun eigen favoriete ommetje uit te werken. Een route langs bijzondere, mooie of cultuurhistorische elementen in het dorp, maar ook in het omliggende landschap. ,,Zo willen we alle dorpen via een soort kralensnoer verbinden'', vertelt hij. ,,Het gaat er niet alleen om dat mensen meer bewegen en hun eigen omgeving leren kennen, maar dat men óók eens een kijkje neemt bij elkaar in het dorp. En ook daar kennis te maken met het landschap en de historie.'' 

Startpunt van het Kekerommetje is bij het Kulturhus. Daar hangt  ook een informatiebord met de route.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.