Volledig scherm
Jean Janssen bij de oude waterput. © Theo Peeters

Historische put blootgelegd in Berg en Dal

BERG EN DAL - Jean Janssen heeft een historische waterput blootgelegd bij zijn boerderij De Meiberg in Berg en Dal. Hij wil hem in oude glorie herstellen. 

De zoektocht kostte Janssen liters zweet, enkele dagen geduld en 20 meter gazon, maar de tweehonderd jaar oude put is opgegraven. ,,Nét op tijd voor de familiereünie die we hier onlangs hebben gehouden. De bezoekers hebben hem dus goed kunnen bekijken.”

Reünie

De reünie werd gehouden omdat de familie Janssen exact honderd jaar boert en woont op de monumentale boerderij De Meiberg. Overgrootvader Bart begon er in 1919, daarna opgevolgd door zijn zoon Jan, diens zoon Henk en sinds 2007 Jean (49). Hij werd op De Meiberg geboren, doet aan akkerbouw en heeft er nog altijd fokzeugen rondlopen.  

Het was niet de eerste keer dat Jean Janssen op zoek ging naar de waterput van 10 meter diep. ,,Als jongetje van 6 heb ik hem samen met mijn opa al eens blootgelegd. Daarna is de put helaas weer onder de grond verdwenen. In mijn herinnering liep er een stalen balk over de put heen, dus heb ik eerst iemand met een detector aan het werk gezet. Die wees een locatie aan, waarvan ik dacht: dat kan bijna niet kloppen.” 

Dat gevoel bleek juist. Janssen zette zwaarder geschut in: een graafmachine. Met succes. Verscholen achter een struik, tegen de Postweg aan, stuitte hij op de put. ,,Dat hij weer zichtbaar is, is leuk voor het nageslacht.” Janssen wil de put op termijn renoveren en weer laten werken. ,,Alleen jammer dat er een lelijke rioolbuis overheen loopt.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Filmmaker Daan logeerde bij een kloosterorde en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’
    PREMIUM

    Filmmaker Daan logeerde bij een kloosteror­de en praatte over het celibaat: ‘Ze waren er zo open over’

    SINT AGATHA / OOIJ - Op jonge leeftijd kozen de kloosterlingen van de Kruisheren in Sint Agatha voor het celibaat: een leven zonder seks of liefdesrelatie. Voor de camera van documentairemaker Daan Jongbloed (1984) uit Ooij deelden ze gedachten die ze hun leven lang onbesproken hebben gelaten. Op het Nederlands Film Festival gaat zijn documentaire in première: ‘Celibaat’. Monoloog van de maker die buiten beeld blijft.

Nijmegen e.o.