Volledig scherm
© ANP

Horecabond wil tap mogelijk eerder dicht in sportkantine

GROESBEEK - De horecabond wil dat in de gemeente Berg en Dal de voorwaarden in de horeca voor iedereen gelijk zijn. 'Er zijn gemeenten waar de tap in sportkantines een uur na de training dicht gaat', zo geeft de horeca een voorzetje op de discussie. De Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Groot Nijmegen) wil een 'gelijk speelveld' voor zijn leden in de gemeente Berg en Dal.

„Als er voordelen zijn voor een partij (inzet vrijwilligers, subsidies, red.) dan moeten er ook beperkende afspraken gemaakt worden. Het aanpassen van de schenktijden zou zo'n beperking kunnen zijn. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Daar willen we over praten met gemeente en sportclubs”, zegt Bart Kennis, regiomanager van KHN. De reden dat de horeca hier nu mee komt is gelegen in het feit dat de gemeente Berg en Dal per 1 januari 2017 een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet vaststellen. Vorig jaar fuseerden Millingen, Ubbergen en Groesbeek tot Berg en Dal: een aantal regelingen moet nu gelijk getrokken worden. In de APV worden onder meer de openingstijden van de horeca geregeld.

Momenteel mogen, aldus Kennis, sportkantines in de gemeente Berg en Dal tot 01.00 uur open zijn. De cafés sluiten om 02.00 uur (03.00 uur in het weekend).

Paar biertjes
Kroegbazen storen zich mateloos aan het feit dat zij 's nachts na 01.00 uur nog klanten binnen krijgen die in de sportkantine al een paar biertjes genuttigd hebben. „Sportkantines hebben allerlei voordelen. Er wordt subsidie verstrekt, vrijwilligers staan achter de bar en er is een ander fiscaal regime. Clubs zullen zeggen dat ze zonder de bar niet rond kunnen komen. Maar je kunt natuurlijk de contributie verhogen of acties gaan houden. Bovendien: mensen gaan sporten voor hun gezondheid. Moet je dan wel een bar in een clubhuis willen?”, vraagt Kennis zich af.

Blurring
De horecabond kijkt ook naar de rol van dorpshuizen (Kulturhusen), bed and breakfasts en de verhuur van huizen via AirBnB. Ook wordt de rol bekeken van winkels die ook koffie, een wijntje of ijs verkopen, binnen of op een terras. Dit wordt ook wel blurring genoemd.

Nijmegen e.o.