Volledig scherm
© Bert Beelen

Hotelrobot Hugo vermaakt de gast én kan nuttig zijn (video)

BERG EN DAL - Hotelketen Hampshire Hotels presenteert hotelrobot Hugo. Hij is vermakelijk voor de gasten en luidt de verdere automatisering van de reiswereld in. Hugo is op tour langs alle vestigingen en onlangs deed hij hotel Holthurnsche Hof in Berg en Dal aan.

Bij de presentatie laat Hugo zich van zijn beste kant zien. De humanoïde robot van drie turven hoog staat op de balie te oreren en maakt er gebaren bij. De genodigden kijken geamuseerd toe. Op verzoek laat de robot Gangnam style horen en doet het Koreaanse dansje mee. Hij kan ook de twist maar zijn Michael Jackson-imitatie is nogal houterig.

Praktische kant
Een gadget als Hugo kan behalve voor vermaak ook voor praktische dingen worden ingezet. Het is immers een computer met spraakherkenning. „Hugo is bedoeld als extra beleving voor de gasten”, zegt Peter Vos, manager van Holthurnse Hof. „Je ziet dat het bij kinderen uitstekend werkt. Hij vervangt geen personeel maar is een aanvulling. Hij kan ook nuttige dingen zoals mensen herkennen en informatie verstrekken.”

Innovatie
„Dit is ook de aftrap van een innovatieslag die wij gaan maken”, vervolgt Vos. „Steeds meer processen in de reiswereld gaan automatisch. De vliegtuigtickets staan al op je telefoon. Dat kun je ook met hotelreserveringen doen. Inchecken bij een hotel met een code op je telefoon en de identificatie met een vingerafdruk. Of roomservice bestellen met een app. Wat niet wil zeggen dat er straks geen echte personen meer in hotels werken. Die doen de dingen die alleen mensen kunnen.”

Als taak voor Hugo denkt Hampshire Hotels bijvoorbeeld aan het verstrekken van plaatselijke reisinformatie in verschillende talen.

Het Hampshire Hotel 'Crown Eindhoven' heeft vandaag een bijzondere nieuwe medewerker. Z'n naam: Robot Hugo. Hugo is de eerste robot die een dagje meedraait op de werkvloer van een hotel in Eindhoven. Hij spreekt negentien talen, beschikt over twee camera's en kan gezichten van gasten tot zes maanden lang herkennen. Hij is ongeveer een halve meter groot.

Nijmegen e.o.