Volledig scherm
Kaalslag in regionaal medialandschap. © Rudi Gerrits

Huis-aan-huisbladen VIAGroesbeek en VIAHeumen stoppen ermee

GROESBEEK - De huis-aan-huisbladen VIAGroesbeek en VIAHeumen stoppen in februari met verschijnen. De reden is simpel: ,,Er moet geld bij”, zegt Jan Cuijpers van VIALimburg, onderdeel van mediahuis Limburg, die in deze zuidelijke provincie 21 huis-aan-huiskranten uitgeeft met een totale oplage van meer dan een half miljoen exemplaren.

De ondergang van VIAGroesbeek kan niet los gezien worden van de herindeling tussen de voormalige gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek. Op het moment van de herindeling (1 januari 2015) waren hier twee weekbladen actief: De Rozet in Ubbergen en Millingen en het Groesbeeks Weekblad (nu VIAGroesbeek) in Groesbeek. De Rozet verscheen (en verschijnt) eens in de twee weken. 

Nieuwe concurrent

Ubbergen en Millingen adverteerden (pagina's gemeentenieuws) in De Rozet: Groesbeek kocht elke week pagina's in het Groesbeeks Weekblad. De nieuwe gemeente Berg en Dal wilde echter een wekelijks verschijnend blad voor de hele gemeente. De Rozet noch ViaGroesbeek zagen kans aan deze voorwaarde te voldoen. Het Gemeentenieuws (uit Elst) sprong in het gat. Dat was ook nog eens 40 mille goedkoper. Gevolg was ook dat VIAGroesbeek en De Rozet inkomsten verloren door de nieuwe concurrent. 

VIAGroesbeek is de opvolger van het Groesbeeks Weekblad - lokaal ook het Gruusbeks Krantje genoemd - dat in 1958, zo weet dorpshistoricus Gerrie Driessen, voor de eerste keer verscheen. In eerste instantie onder de naam Onze Krant en vanaf 1964 als Groesbeeks Weekblad, met Matthieu Gerrits als redacteur en Harry Janssen (van Janssen Pers Gennep) als uitgever. Janssen Pers gaf in de gemeente Heumen bovendien jarenlang het weekblad Regiodiek uit, thans VIAHeumen. 

Berg en Dal adverteert weer in Rozet

De gemeente Berg en Dal gaat vanaf januari weer adverteren in De Rozet. Die won recent de aanbesteding voor de pagina's gemeentenieuws om de simpele reden dat het de enige kandidaat was. De Rozet, die eens in de twee weken verschijnt, kon inschrijven omdat de gemeente de voorwaarde van wekelijks verschijnen los liet. 

Berg en Dal had ook VIAGroesbeek en Het Gemeentenieuws gevraagd om in te schrijven, maar die deden niet mee. VIAGroesbeek niet omdat deze uitgave gestaakt wordt. Bovendien was een voorwaarde dat er geen plaatsnaam in de titel mag staan. Het Gemeentenieuws deed niet mee omdat het niet kan voldoen aan de eis dat de krant er op minstens 95 procent van de adressen in de gemeente bezorgd wordt. 

,,De politiek maakt zich nogal druk om de bezorging’’, zegt uitgever Robert Kusters van Het Gemeentenieuws. ,,Daar zijn we de afgelopen tijd telkens op aangevallen. Maar een bezorging van 95 procent kan ik niet garanderen; een bezorging van 90 procent is anno 2018 het maximaal haalbare. De concurrent kan dat klaarblijkelijk wel. Opmerkelijk, want we maken gebruik van dezelfde bezorgorganisatie.” Uitgever Nicollete Balledux  van De Rozet weerspreekt dat: ,,Wij hebben in ons oorspronkelijk gebied een eigen bezorgdienst: die scoort heel hoog. In Groesbeek ligt het wat moeilijker met de bezorging maar gemiddeld komen wij boven de 95 procent uit.”

Quote

We komen boven de 95 procent uit

Nicolette Balledux, Uitgever De Rozet

Overigens duikt Het Gemeentenieuws nu in het 'gat’ dat ontstaat doordat VIAHeumen uit de markt wordt gehaald. Het Gemeentenieuws verschijnt voortaan ook in de gemeente Heumen en in Mook. In deze laatste (Limburgse) gemeente zal vanaf februari ook VIAGennep bezorgd worden. Of de gemeente Heumen de gemeentelijke pagina's nu in Het Gemeentenieuws laat leggen is nog niet bekend. ,,We zijn ons nu aan het beraden over hoe het verder moet. Je kunt kiezen voor digitaal, voor papier en voor papier én digitaal. Er zijn in ieder geval nog altijd mensen die onze informatie op papier willen hebben. We zoeken zeker naar een manier om daar rekening mee te houden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.