Gisteren is in het veld bij de Thornse Molen gezocht naar de Airborne-militairen die nu bijna 75 jaar vermist zijn.
Volledig scherm
Gisteren is in het veld bij de Thornse Molen gezocht naar de Airborne-militairen die nu bijna 75 jaar vermist zijn. © Henk Baron

Intensieve zoektocht bij Persingen naar vermiste Amerikaanse militairen

PERSINGEN - In het veld tegenover de Thornse Molen in Persingen is donderdag uitgebreid gezocht naar enkele Amerikaanse Airborne-militairen die sinds 1944 vermist zijn. Dit naar aanleiding van de recente vondst van een identificatieplaatje. Tot zover bekend zijn ze nog niet gevonden. Wel kwam er veel munitie uit de grond. 

Bij het graven werden onder meer een Amerikaanse mortiergranaat, vijf handgranaten, een springrookgranaat en een fosforgranaat gevonden. Ze zijn door de Explosievenopruimingsdienst onder politiebegeleiding naar de But in Groesbeek gebracht, waar ze tot ontploffing zijn gebracht.  Verder is er nog een binnenhelm gevonden, die eveneens voorzichtig is uitgegraven. 

Sandoval en Gentzel

Rond de Thornse Molen tussen Persingen en Leuth is tijdens de operatie Market Garden hevig gevochten. Tijdens een avondpatrouille op 6 oktober ‘44 kwam het tot een harde confrontatie tussen een Amerikaanse divisie van het 82nd Airborne en Duitse Fallschirmjäger. Twee Amerikaanse slachtoffers, William L. Sandoval en Richard H. Gentzel, kregen hier een veldgraf maar werden na de oorlog nooit teruggevonden. 

De zoektocht, die wordt georganiseerd door de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht samen met de Amerikaanse Defence POW/MIA Accounting Agency, begon woensdag met het scannen van het veld met apparatuur die de grond scant tot op 6 meter diepte. Daarbij kwamen een paar mogelijke plekken in beeld waar gisteren is gegraven. 

De zoektocht is gisteravond tegen acht uur voorlopig gestaakt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.