Franke Remerie (links) samen met Ted van Hees van coöperatie Land van Ons bij de boerderij Nieuw Zeeland in Millingen aan de Rijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Franke Remerie (links) samen met Ted van Hees van coöperatie Land van Ons bij de boerderij Nieuw Zeeland in Millingen aan de Rijn. © Theo Peeters

Is dit de toekomst van de landbouw? Groep particulieren neemt melkveebedrijf in Millingen over

MILLINGEN AAN DE RIJN - Een melkveebedrijf in Millingen aan de Rijn, met 75 hectare strak grasland, wordt de komende jaren omgebouwd tot een gemengd bedrijf. Met minder koeien, meerdere diersoorten, diverse soorten akkerbouw, heggen, struiken en (fruit)bomen. 

13 reacties

 • Ted van Hees

  6 maanden geleden
  Lees vandaag in De Volkskrant: Nederlandse koeien eten de Amazone op. Na China is Nederland de grootste afnemer. Grote delen van het Amazonegebied worden nu opgeofferd om Nederlands vee met soja te voeden. Daardoor gaat daar de CO2-uitstoot omhoog en stijgt in Nederland de uitstoot van stikstof.
 • Carel van ‘t Zand

  6 maanden geleden
  Nederland hoeft de wereld niet te voeden en de wereld ons niet. Wij kunnen ons prima beperken tot handel binnen Europa en dan komen we niets te kort. Al dat gesleep met voedsel over de wereld maakt de kwaliteit er heus niet beter op. Denk aan conserverende middelen en andere additieven die daarvoor nodig zijn. Neem bijv. garnalen: als gezond voedsel naar Morocco, worden daar gepeld en komen als conserveermiddel terug op uw bordje. Peulen uit Egypte: u eet ze incl. In EU verboden pesticiden...
 • Francis de Vries

  6 maanden geleden
  Natuurlijke percelen houden vocht vast heel belangrijk in de toekomst
 • Paul Leenders

  6 maanden geleden
  Prima dat dit mooie initiatief nu ook in onze gemeente aan de slag gaat, als deelnemer vanaf het begin ben ik daar blij mee! Zojuist een webinar over dit soort initiatieven gevolgd en dan hoor je dat veel boeren die het wel anders zouden willen vastlopen in het huidige landbouwsysteem. En dus blij zijn dat ze op steun kunnen rekenen van ons burgers bij hun hervorming. En het mooie is dat het deze keer een initiatief van ons allen is en dat we daar geen overheid of subsidie voor nodig hebben.
 • Ben Harbers

  6 maanden geleden
  .... Soja is tegenwoordig niet de reden voor het verdwijnen van het regenwoud. De bomen leveren veel geld op voor de houthandel. Als de bomen weg zijn dan komen daar boeren op met een paar dieren (vaak boeren die op andere plekken verdreven zijn). Als de grond uitgeput raakt (stikstof/eiwit ) gaan deze boeren sojabonen telen. Dit gewas bindt stikstof uit de lucht waardoor de grond ook weer wat vruchtbaarder word.

Nijmegen e.o.