Kinderen houden zelf kerstdiner op Martinusschool, want ‘leren is meer dan taal en rekenen’

videoMILLINGEN - Het was spannend voor de leerlingen van de Millingse Martinusschool. Voor de eerste keer hadden ze, zonder hulp van de leerkrachten, een kerst-inn voor hun ouders georganiseerd. En dan hoop je natuurlijk maar dat alles goed gaat. En dat ging het.

Waarom ze dat deden? De Martinusschool is begin dit jaar, aldus directeur Vincent Scholte, begonnen met een nieuw onderwijsmodel. Een model waarbij de leerlingen activiteiten krijgen aangeboden waarbij ze zelf moeten nadenken en oplossingen zoeken. ,,Want de maatschappij verandert. Verantwoordelijkheid nemen en oplossend vermogen worden steeds belangrijker. De leerlingen vragen daar zelf ook om”, zegt  leerkracht Lotte Schouten-De Beijer.

Draaiboek

Het jaarlijkse kerstdiner was een van de activiteiten die de scholieren moesten organiseren onder het motto ‘dit is het plan, hoe gaan we het doen?’. Vorige jaren was het een diner alleen voor de kinderen. ,,Dan moesten de ouders twee keer rijden, of ze stonden buiten te wachten en te kletsen tot we klaar waren”, zegt leerling Skip Driessen (11). 

De scholieren vormden vier groepen met ieder een eigen taak: eten en drinken, entertainment, aankleding en pr, en spelletjes. ,,We hebben een draaiboek gemaakt, de taken verdeeld en groepjes gemaakt”, zegt  Melle Gesthuizen (10) van de groep aankleding en pr. De leerlingen belden met carnavalsvereniging De Deurdouwers of ze statafels mochten lenen. Anderen maakten posters en een plattegrond (waar komt wat te staan?) en weer anderen versierden de aula.

Quote

Verantwoor­de­lijk­heid nemen wordt steeds belangrij­ker.

Lotte Schiouten-De Beijer, Leerkracht Martinusschool
Volledig scherm
De ouders konden ook spelletjes doen: zoals bingo. Foto's Gerard Verschooten © Gerard Verschooten

Geluid

Tygo Kerkhofs (11) en Milan Gerlag (12) waren verantwoordelijk voor het licht en geluid. Het ging om apparatuur van de school. ,,Er is ons uitgelegd hoe het werkte; verder hebben we het zelf uitgezocht”, aldus Tygo. Milan: ,,Het was in de aanloop soms chaotisch, maar we hebben alle problemen onder de knie gekregen.”

De ouders werden bij binnenkomst gecheckt - ‘staat u op de lijst?’ - en kregen behalve eten en drinken een show voorgeschoteld met optredens van de leerlingen. Er waren toespraakjes en muziek. Het spits werd afgebeten door twee leerlingen die ‘het stiltegebaar’ deden: ze draaiden hun handpalmen richting de zaal. De scholieren wisten direct dat betekende (stil zijn), de ouders hadden even tijd nodig om zich dat te realiseren. Daarna kon het festijn beginnen.

De Martinusschool telt krap vierhonderd leerlingen. Voor de komende vier jaar wordt er een daling van het aantal voorzien. Daarna gaat het weer bergopwaarts. Volgens de prognoses worden er dan weer 50 kinderen per jaar in Millingen geboren en zal de school weer gaan groeien.

Volledig scherm
Directeur Vincent Scholte. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.