Volledig scherm
Rechtbank Arnhem © ANP/Piroschka van der Wouw

‘Kopschoppers’ kermis Groesbeek vrijuit: OM trekt zich om mysterieuze redenen terug

GROESBEEK/ ARNHEM - Het Openbaar Ministerie trekt zich om mysterieuze redenen terug uit een zaak in hoger beroep. Vier verdachten van een vechtpartij in Groesbeek, waarbij een slachtoffer ernstig gewond raakte, gaan daardoor vrijuit. Eerder werden de verdachten door de rechtbank tot tien maanden celstraf veroordeeld wegens poging tot doodslag.

Het Openbaar Ministerie (OM) kan 'niet instaan voor de integriteit van het bewijsmateriaal’ in deze zaak en heeft zich daarom niet-ontvankelijk laten verklaren door het hof Arnhem-Leeuwarden. Zowel het OM als het hof willen niet nader ingaan op de kwestie, zo blijkt uit de uitspraak die vorige week donderdag is gepubliceerd.

,,Zelfs bij een terughoudende duiding van de problematiek dreigen (...) te beschermen belangen te worden geschaad”, aldus de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in de uitspraak. Hij spreekt van een ‘uitzonderlijk geval’. De belangen zijn zo uitzonderlijk ‘dat ik over die uitzonderlijkheid niet nader in detail kan treden.’ Voor het hof zat er daardoor niets anders op dan het OM niet-ontvankelijk te verklaren. De vier verdachten gingen daarmee vrijuit.

Kermis

De vechtpartij deed zich zes jaar geleden voor, op 1 september 2013, op de kermis in Groesbeek. Tijdens een optreden van de populaire volkszanger Jannes kregen verschillende mensen het met elkaar aan de stok. Buiten raakte een 48-jarige Nijmegenaar zwaargewond. 

Hij zou verschillende trappen in zijn gezicht hebben gekregen toen hij op de grond lag. Hij brak zijn kaak en neus. Vier Groesbekenaren, onder wie een 27-jarige man en zijn twee familieleden, werden veroordeeld door de rechtbank in Arnhem voor poging tot doodslag. Alle vier kregen tien maanden celstraf opgelegd.

Getuigen

De vier verdachten ontkenden betrokken te zijn geweest bij de vechtpartij. Sommige getuigen zwegen destijds, de kwestie zou te gevoelig liggen in de hechte dorpsgemeenschap. 

Nijmegen e.o.