IJsbloemen in de boomgaard in Leuth.
Volledig scherm
IJsbloemen in de boomgaard in Leuth. © Guus Daamen

Koudste nacht van deze winter: fruittelers zetten beregening aan om knoppen tegen vorst te beschermen

LEUTH - Het kwik daalde dinsdag- op woensdagnacht onder de 0 graden. In De Bilt werd de laagste temperatuur van deze winter gemeten. Voor de fruittelers in de regio betekende dat een nachtdienst draaien om de gevoelige knoppen van de bomen te beschermen.

Dat gebeurt door de beregening aan te zetten. Door het sproeien in de nacht ontstaat er een dun laagje ijs over de knop, de temperatuur daarvan is nooit lager dan 0 graden. De warmte komt vrij doordat bij het omzetten van water naar ijs energie vrijkomt. Dat is de stollingswarmte. Daardoor kan de knop niet kapot vriezen.

Zodra de temperatuur weer stijgt boven 0, kan de beregening uit. Het ijs smelt overdag binnen no time weg, maar het tafereel levert vroeg in de ochtend wel fraaie plaatjes op. Ook bij een appelteler in Leuth, waar de beregening van 00.00 uur tot 08.15 aanstond. 

Beregening van fruitbomen in Leuth.
Volledig scherm
Beregening van fruitbomen in Leuth. © Guus Daamen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Een jeugdhonk in Berg en Dal zonder toezicht, goed idee?
    PREMIUM

    Een jeugdhonk in Berg en Dal zonder toezicht, goed idee?

    BERG EN DAL - Inwoners van Berg en Dal hadden deze maand kunnen meepraten over ideeën die in het dorp leven. Het coronavirus gooit roet in het eten, maar ze kunnen nu wel wat langer over de plannen nadenken. De ‘dorpsagenda’ heet het project, waarin plannen worden geopperd om van Berg en Dal een dorp te houden waar het lekker toeven is voor jong en oud. Dat betekent dat voor de doelgroepen de voorzieningen wel goed moeten zijn. Maar er doemen wat problemen op.

Nijmegen e.o.