Robert (voorgrond) en zoon Marius van Alphen halen het jacobskruiskruid tussen de grassen uit in Persingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Robert (voorgrond) en zoon Marius van Alphen halen het jacobskruiskruid tussen de grassen uit in Persingen. © Theo Peeters

Kruistocht van 30 jaar tegen giftig jacobskruiskruid: ‘Buurman lachte me altijd uit als hij me bezig zag’

KEKERDOM/PERSINGEN - Robert van Alphen uit Kekerdom was in de jaren 90 een van de eersten in Nederland die het gevaar van het jacobskruiskruid kende. Sindsdien voert hij een ware kruistocht tegen de fraaie maar giftige plant. Hij graaft ze één voor één uit, met de hand. Met zijn zoon Marius en dochter Marlynn vormt hij inmiddels een ervaren team van kruiskruidridders.

8 reacties

 • R Nobel

  7 maanden geleden
  Tja. Niks doen is geen optie als je het hooi nodig hebt en het vee niet wilt vergiftigen. Dus toch maar even wat MENSEN door de wei sturen want machines zijn er niet voor. Verder is jacobskruiskruid een zogenoemde pionierplant, wat betekent dat ie vooral op *kale* bodem zijn kans grijpt. Als de hele bodem al met planten bedekt is komt ie er niet meer tussen
 • Alle Kuper

  1 jaar geleden
  Leuke reacties van "niks doen", inmiddels staan hele wegbermen en natuurgebieden er vol mee, hoezo ruimt de plant zichzelf op? Ze staan al jaaren op dezelfde plek, en uitsteken helpt zeker wel, ik zie ze op sommige plekken niet weer komen. Behalve de natuurgebieden waar nooit wat gebeurd. Ik ken meerdere mensen met zomaar dooie koeien en paarden, het bleek afgemaait en gedroogd te zijn.
 • Marleen Verstraeten

  1 jaar geleden
  Tjonge weer zo'n domme kruisridder tegen de natuur. Dat je giftoge planten uit het voedsel van je dieren weert is iets heel anders dan te denken dat je de hele plant moet 'bestrijden'. Er zijn wel meer giftige planten die niet in het voer van dieren terecht mogen komen, dat hoort erbij. Er zijn al genoeg gekken die giftige paddenstoelen om diezelfde Don Quichotte gedachte vertrappen. Walgelijk weer die vernietigingsdrang van witte mannetjes.
 • Yolande de Kok

  1 jaar geleden
  Ik lees dat de kruiskruidridders ook een fb pagina hebben. Wat is de naam van die pagina?
 • Pip. O Daniels

  1 jaar geleden
  Zinloos. Gewoon voor het maaien verwijderen. Gelukkig zeer herkenbaar door de felgele bloemen.