Robert (voorgrond) en zoon Marius van Alphen halen het jacobskruiskruid tussen de grassen uit in Persingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Robert (voorgrond) en zoon Marius van Alphen halen het jacobskruiskruid tussen de grassen uit in Persingen. © Theo Peeters

Kruistocht van 30 jaar tegen giftig jacobskruiskruid: ‘Buurman lachte me altijd uit als hij me bezig zag’

KEKERDOM/PERSINGEN - Robert van Alphen uit Kekerdom was in de jaren 90 een van de eersten in Nederland die het gevaar van het jacobskruiskruid kende. Sindsdien voert hij een ware kruistocht tegen de fraaie maar giftige plant. Hij graaft ze één voor één uit, met de hand. Met zijn zoon Marius en dochter Marlynn vormt hij inmiddels een ervaren team van kruiskruidridders.

7 reacties

 • Alle Kuper

  2 maanden geleden
  Leuke reacties van "niks doen", inmiddels staan hele wegbermen en natuurgebieden er vol mee, hoezo ruimt de plant zichzelf op? Ze staan al jaaren op dezelfde plek, en uitsteken helpt zeker wel, ik zie ze op sommige plekken niet weer komen. Behalve de natuurgebieden waar nooit wat gebeurd. Ik ken meerdere mensen met zomaar dooie koeien en paarden, het bleek afgemaait en gedroogd te zijn.
 • Marleen Verstraeten

  2 maanden geleden
  Tjonge weer zo'n domme kruisridder tegen de natuur. Dat je giftoge planten uit het voedsel van je dieren weert is iets heel anders dan te denken dat je de hele plant moet 'bestrijden'. Er zijn wel meer giftige planten die niet in het voer van dieren terecht mogen komen, dat hoort erbij. Er zijn al genoeg gekken die giftige paddenstoelen om diezelfde Don Quichotte gedachte vertrappen. Walgelijk weer die vernietigingsdrang van witte mannetjes.
 • Yolande de Kok

  2 maanden geleden
  Ik lees dat de kruiskruidridders ook een fb pagina hebben. Wat is de naam van die pagina?
 • Pip. O Daniels

  2 maanden geleden
  Zinloos. Gewoon voor het maaien verwijderen. Gelukkig zeer herkenbaar door de felgele bloemen.
 • Margo Smit

  2 maanden geleden
  Kruiskruidridders, mooi woord! Wij hebben ons weiland eindelijk schoon, maar ik word moedeloos als ik zie hoeveel jacobskruiskruid er overal staat...

Nijmegen e.o.