Volledig scherm
Een haan uit de 18e eeuw. © PR

Kunst uit Berg en Dal mogelijk terug naar ex-kolonies

BERG EN DAL - Het Nationaal Museum van Wereldculturen, waaronder Afrika Museum in Berg en Dal valt, gaat kunstwerken uit de collectie die in de koloniale tijd geroofd zijn, teruggeven aan de landen van herkomst. 

Volledig scherm
Hoofd van een vorst. © PR

Het museum gaat zelf uitzoeken welke kunstvoorwerpen voor teruggave in aanmerking komen. Volgens directeur Stijn Schoonderwoerd zijn er geen claims voor museumstukken van het Afrika Museum.

Het museum in Berg en Dal doet dit samen met de twee andere musea, het Tropenmuseum in Amsterdam en het Museum Volkenkunde in Leiden. Deze drie musea zijn aan een aantal jaren gefuseerd tot een organisatie: Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW).

In een interview met Dagblad Trouw zegt directeur Stijn Schoonderwoerd van het NMVW dat onduidelijk is om hoeveel objecten het gaat. Het NMVW heeft voor de drie musea een leidraad opgesteld met criteria voor teruggave. Ook komt er een commissie die eventuele claims gaat beoordelen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.