Volledig scherm
PREMIUM
Op de rotonde Zevenheuvelenweg/Nieuweweg prijkt vanaf vandaag een kunstwerk in de vorm van een ijsbeer met daarop een wandelaar. © Theo Peeters

Kunstwerk Zevenheuvelenweg verwijst naar ijstijd en de Polar Bears

GROESBEEK - Het kunstwerk heet ‘Berg en Dalen’ en het stelt een ijsbeer voor waarop een jong kind wandelt. De ijsbeer is een verwijzing naar het heuvellandschap in deze regio dat de ijstijd is ontstaan én naar de Canadese begraafplaats waar ook 17 gesneuvelden van de 49th Britse divisie liggen. Deze divisie heeft als mascotte een ‘polar bear’ (ijsbeer).

Volledig scherm
Maree Blok en Bas Lugthart bij het kunstwerk. © Theo Peeters

Vanmiddag (15.15 uur) wordt dit kunstwerk op de rotonde Zevenheuvelenweg/Nieuweg in Groesbeek onthult door burgemeester Slinkman en wethouder Visser samen met drie kinderen uit de voormalige gemeenten die nu de gemeente Berg en Dal vormen: Lars (uit gemeente Ubbergen, 8 jaar), Milana (uit Groesbeek, 8 jaar) en Ties (uit Millingen, 9 jaar). De kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart lichten het kunstwerk toe.

De 49th West Riding Infantry Division (Polar Bears) was een Britse divisie, die ook al ingezet werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de jaren 1940-1942 nam de divisie deel aan de campagne in Noorwegen en eindigde als bezettingsmacht op IJsland waar het ook zijn bijnaam aan te danken heeft. 

Tijdens de campagne op het vasteland van Europa (1944-1945) opereerde de divisie veelal onder Canadees bevel. Zo was de eenheid in het najaar van 1944 bijvoorbeeld erg actief in de Betuwe. Zodoende liggen de meeste gevallenen begraven op Jonkerbos in Nijmegen maar ook een aantal op de Canadese Begraafplaats in Groesbeek. Op het Groesbeek Memorial staan ook nog vijf namen van vermisten van deze eenheid. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.