Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Leden motorclub horen jaren cel eisen voor ontvoeringen in Nijmegen

NIJMEGEN – 4 verdachten van 2 brutale overvallen in Nijmegen in het najaar van 2014 hoorden celstraffen van 4 tot en met 8 jaar tegen zich eisen, dinsdag voor de rechtbank in Arnhem. 3 van de 4 verdachten zijn lid van de motorclub No Surrender.


Een 21-jarige man uit Groesbeek die bij beide ontvoeringen was betrokken hoorde hoogste strafeis: 8 jaar de cel in. 3 mannen uit Nijmegen (30, 31 en 40 jaar) moeten respectievelijk 7, 4 en 6 jaar gevangenisstraf krijgen als het aan het Openbaar Ministerie ligt.

Volgens het OM was alleen de 31-jarige Nijmegenaar geen lid van No Surrender, de andere 3 verdachten wel.

Ontvoeringen
De straffen zijn geëist voor de ontvoeringen van een vrouw in Nijmegen op 26 oktober 2014 en een man, eveneens in Nijmegen, op 1 november dat jaar. De man wordt onder bedreiging van een pistool en kapmes een auto in gedwongen, maar kort daarna geboeid uit de wagen gegooid bij een winkelcentrum in Zwanenveld.

De reden voor de ontvoeringen is volgens het OM de zoektocht van de 4 naar 1 miljoen euro, een som geld die verdiend zou zijn met een wietplantage in Dodewaard.

De 30-jarige Nijmegenaar zegt slechts zijdelings betrokken te zijn bij de ontvoeringen, beide keren als chauffeur. De 3 anderen ontkennen hun betrokkenheid.

Hoge straffen
Desondanks eist het OM hoge straffen: de man uit Groesbeek was bij beide ontvoeringen betrokken en toont 'een waardeloze proceshouding', aldus het OM. Omdat de 30-jarige uit Nijmegen wel goed heeft meegewerkt aan het onderzoek hoorde hij 1 jaar minder eisen.

De 40-jarige Nijmegenaar wordt gezien als de leider van het stel, maar hij was niet fysiek aanwezig bij de eerste ontvoering. De 31-jarige, als enige geen No Surrender-lid, was alleen bij de tweede ontvoering aanwezig.

De uitspraak in deze zaak is op dinsdag 26 januari.

  1. Bestuurder Achilles beschuldigd van ongeoorloofde overboeking; beslag op sportpark
    PREMIUM

    Bestuurder Achilles beschul­digd van ongeoor­loof­de overboe­king; beslag op sportpark

    GROESBEEK - De curator die het faillissement van Achilles’29 afhandelt heeft beslag laten leggen op het sportpark van die Groesbeekse voetbalclub. Vanuit de Achilles’29 BV, de voormalige proftak, is vlak voor het faillissement door de toenmalige bestuurder Elrie Bakker-Derks nog geld overgeboekt naar de stichting die sportpark De Heikant beheert en waar de familie Derks in het bestuur zit. Om dat terug te krijgen, heeft de curator nu dus beslag laten leggen op het sportpark.

Nijmegen e.o.