Volledig scherm
Vierdaagsedoorkomst op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. © Theo Peeters

Legioen heeft in Groesbeek geen last van de rups

GROESBEEK - Het wandellegioen heeft op de Dag van Groesbeek, ook wel de Koninginnerit van de Vierdaagse  genoemd, geen last gehad van de eikenprocessierups. Niemand had 'm gevoeld; slechts een enkeling had een nest rupsen gezien.

Marjo Vidiella uit Haren had een stukje met een man gewandeld en die had wel een nest gezien. ,,Maar hij heeft niks gezegd, want dan krijgt iedereen jeuk.". En Annie Hoving uit Bovensmilde had voor alle zekerheid de mouwen omlaag gedaan als ze door het bos liep.  ,,Je let wel op", aldus Ronnie Bouckaert uit Wijchen. ,,Gewoon een beetje bij de eiken wegblijven."

Zodat de extra kosten die de gemeenten hebben gemaakt (Berg en Dal 35 mille, Heumen 35 mille en Mook 10 mille) om het bronsgroen eikenhout rupsenvrij te krijgen, vruchten hebben afgeworpen. In Heumen is nog tot in de loop van deze week hard gewerkt om de nesten van rupsen uit de bomen te halen. Vandaag trekt het wandellegioen over de Rijksweg door Malden.

Volledig scherm
Doedelzakspelers in het centrum van Groesbeek. © Theo Peeters

Bruisend feest

In Groesbeek was het gisteren bruisend feest. Feest met een lach maar ook met een traan. Zo stond er bij het gemeentehuis een condoleanceregister voor Ko Drijver, die op deze plek 20 jaar op de verzorgingspost van de commandotroepen stond. En Grietje Koopman moét elke Vierdaagse vanuit Heerenveen naar Groesbeek omdat haar zes jaar geleden overleden man altijd de Vierdaagse liep. ,,Ik heb iets met Groesbeek", zegt ze.

Volledig scherm
Condoleanceregister voor Ko Drijver. © dg

Tegenover het gemeentehuis zat het Heersemusikkorps Ulm pittige marsjes te spelen. Qua volume bleef het overal - nogal wat mensen spelen voor deejee langs de route - binnen de perken. Nergens werd de 80 DbA (met een eenvoudig apparaat gemeten) overschreden, en dat is met carnaval wel anders in Groesbeek.

Volledig scherm
Berg en Dal: Carolien Terlier uit Delft met een bord voor Steven van de Meer uit Amsterdam. © DG

Kaartje sturen

Op de Zevenheuvelenweg zat Ab van de Bos een beetje te balen voor zijn camper. Hier, op de Alpe d'Huez van Groesbeek, had hij bij het draaien een verkeersbord geschampt met een kras als gevolg. Iets verderop pronkte het dorp Berg en Dal pronkte met nieuwe vlaggen aan de lantaarnpalen - door de inwoners zelf betaald en in Milsbeek konden kaartjes - een actie van de gemeente Gennep - gestuurd worden. ,,Voor de gemeente is het mooie promotie, de kaartjes gaan de hele wereld over", aldus een woordvoerder van de gemeente. In 2018 werden er meer dan duizend kaarten verstuurd. 

Volledig scherm
In Milsbeek konden de wandelaars op kosten van de gemeente Gennep een kaartje versturen. © Theo Peeters

Gelukssteentjes

Patty Bouckaert (32) met zoontje Ryan uit Groesbeek leggen sinds enkele weken links en rechts ‘gelukssteentjes’ neer. Patty: ,,Dat zijn door Ryan beschilderde steentjes. Soms knutselen we: maken we geluksengeltjes. Die stop ik in een plastic zakje met een briefje erbij met teksten als ‘Dit is bedoeld om u blij te maken: nog een prettige dag’.  Ryan kwam altijd met steentjes thuis en ik wilde daar iets mee doen. Ik heb ook een facebookpagina ‘Zoektocht in Groesbeek’. Speciaal voor de Vierdaagse heeft het Groesbeekse bedrijf RJArmy, specialist in militaire merchandise, op vijf plekken bij oorlogsmonumenten speciale geluksstenen neergelegd. Kyrian de Jager van RJArmy: ,,Achterop staat een mailadres: we verloten onder de mensen die zich melden een prijsje.”

Volledig scherm
Patty en Ryan met de gelukssteentjes. © Theo Peeters

Prothese

Ronald Haanstra (55) uit Malden loopt voor de 13e keer de Vierdaagse op een zogenoemde kokerprothese. Ronald is zo geboren. ,,Puur toeval”, zegt hij, ,,had niks met Softenon of zo te maken”. Volgens Ronald lopen er nog twee wandelaars met een prothese. Hij doet dit ook om lotgenoten te laten zien dat het kan. Ronald is lid van de Nijmeegse wandelsportvereniging WIOS ‘81.

Volledig scherm
Ronald Haanstra uit Malden loopt de Vierdaagse op een prothese. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.