Vier van deze Romeinse bustes zijn vermoedelijk gestolen uit het Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting.
Volledig scherm
Vier van deze Romeinse bustes zijn vermoedelijk gestolen uit het Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting. © Museumpark Oriëntalis

‘Loodzware’ Romeinse bustes gestolen uit Museumpark Oriëntalis

HEILIG LANDSTICHTING - Vier Romeinse bustes zijn gestolen uit het Museumpark Oriëntalis in Heilig Landstichting, vlakbij Nijmegen. Hoe die zijn meegenomen is een raadsel. ,,Ze zijn loodzwaar en in je eentje echt niet te tillen.”

Bij Oriëntalis tasten ze sinds het weekend van 9 en 10 maart, het weekend waarin de bustes vermoedelijk verdwenen, in het duister. ,,We hebben eerst nog op ons eigen terrein van 30 hectare gezocht, maar daar hebben we niets gevonden”, laat een woordvoerster weten. 

De borstbeelden stonden op pinnen op de Romeinse straat in het park, achter een hek. Daar stonden ze al vijftien jaar. Toch zijn ze nu ineens weg. Dat krijgt een eventuele dief echter niet zomaar voor elkaar. ,,Ik heb ze zelf nooit vastgehad, maar volgens een collega moesten ze er een met z'n drieën van een pin halen. Hoeveel kilo ze precies wegen, weet ik niet, maar ze zijn in ieder geval loodzwaar. Misschien dat dieven een kruiwagen of zo hebben gebruikt.”

Lage waarde

De eventuele dieven hebben vermoedelijk veel moeite gedaan voor een schat van een niet heel grote waarde. ,,Ze zijn van gips en door onszelf in een mal gegoten en maken sindsdien deel uit van onze collectie. Wij schatten de waarde op ongeveer 300 euro per stuk.” 

Het museum heeft geen aangifte gedaan, heeft geen camerabeelden en geen bewijs van de diefstal. Het museum hoopt toch dat de Romeinse borstbeelden nog ergens opduiken, maar weet dat die kans klein is. ,,Maar wat moet iemand met vier van die bustes?” 

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.