Volledig scherm
Een kudde schapen. Foto ter illustratie © ROBIN UTRECHT

Loslopende hond bijt drie lammetjes dood op Galgenhei

GROESBEEK - Drie lammetjes zijn doodgebeten door een loslopende hond op de Galgenhei in Groesbeek. Volgens de gemeente Berg en Dal had iemand het kettingslot verwijderd waarmee het hek rond het gebied tijdelijk was afgesloten omdat er schapen grazen. Het is niet voor het eerst dat honden hier schapen aanvallen.

Met een affiche bij het hek wordt duidelijk gemaakt dat de Galgenhei tijdelijk is afgesloten vanwege de schapen die er nu, met lammetjes, grazen. ,,Maar al twintig minuten nadat het gebeurd was, liep er weer iemand die zijn hond los liet. Toen de eigenaar van de schapen vertelde wat er gebeurd was en dat loslopen niet de bedoeling is, kreeg hij de wind van voren.”

Dat zegt Ferdinand ter Schure, voorzitter van de stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek, die het terrein beheert. De Galgenhei is eigendom van de gemeente Berg en Dal. Het is niet voor het eerst dat schapen het slachtoffer worden van loslopende op het gebiedje dat onder andere toegankelijk is vanaf de Nieuweweg. Het ligt van bij bebouwing en verschillende omwonenden laten er hun hond uit.

Niet de eerste keer

Al zeker twee keer eerder besloten schapeneigenaren die er hun dieren weidden daar een punt achter te zetten, omdat hun schapen waren aangevallen. Nu graast er een twintigtal Ouessant schapen, een kleine Franse soort. 

Ter Schure: ,,Vanwege de eerdere problemen hebben we twee jaar geleden met de gemeente besloten de Galgenhei tijdens de periode van begrazing tijdelijk te sluiten. Het eerste jaar is dat goed gegaan. We hebben het toen ook uitgebreid naar buiten gebracht, vooral om uit te leggen waarom we dat zo doen. Dit jaar hebben we alleen affiches opgehangen. Maar nu had iemand kennelijk geen zin om met de dieren rekening te houden.”

Wat er nu moet gebeuren weet Ter Schure nog niet. ,,Maar we moeten hier als stichting samen met de gemeente wel goed over nadenken, want dit is heel vervelend. En dat is nog zacht uitgedrukt. Een vorige keer is de eigenaar van de hond achterhaald en is alles met de verzekering opgelost. Nu werkt de verzekering ook mee, maar dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Nijmegen e.o.